'İzmir'in Gül Bahçesi Değil Çöp Bahçesi'

İzmir'in Çiğli ilçesi Harmandalı semti ile çevresinde yaşayanlar, kapı ve pencere açmalarını engellediği, birçok hastalığa davetiye çıkardığı gerekçesiyle buradaki çöplüğün bir an önce kaldırılıp yerine modern bir tesisin kurulmasını istiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesince 1992'de işletmeye alınan, halkın "Harmandalı Çöplüğü" olarak bildiği Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi'nin bulunduğu bölge, özellikle 2006'dan sonra imara açılmasıyla yerleşim yeri haline geldi.

Günlük ortalama 4 bin 500 ton evsel çöpün atıldığı ve 300 çöp aracının geldiği tesiste, sadece geçen yıl 1 milyon 316 bin ton evsel atık ve 99 bin 500 ton sanayi atığı depolandı.

Türkiye'nin ilk düzenli katı atık depolama alanından çevreye yayılan kokular, dakikada bir geçen çöp araçlarının verdiği rahatsızlığın yanı sıra yol açtığı hastalıklardan şikayet eden mahalleli, tesisin bir an önce kaldırılması ya da dönüştürülmesini istiyor.

- "Harmandalı'na atom bombası atılsa daha iyi"

Yaklaşık 25 yıldır bölgede oturan İnönü Mahallesi Muhtarı Kazım Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her seçim döneminde dile getirilen "Harmandalı çöplüğü sorunu"nun daha sonra arka plana atıldığını, bir dahaki seçime kadar da kimsenin ilgilenmediğini öne sürdü.

Çöpün yaydığı ağır kokuya mecburen alıştıklarını anlatan Sönmez, çöp araçlarının da mahallenin trafiğini olumsuz etkilediğini bildirdi.

Tonlarca çöp yüklü araçların mahallenin ortasından geçtiğini kaydeden Sönmez, "Çöp arabalarının arka contaları gevşediğinde çöp sularının komple yola dökülmesinden dolayı koku ve pislik yayılıyor. Araçların döktüğü çöp suyu, öteki vasıtaların yoldan kaymasına sebep oluyor" dedi.

Tesisteki çöp sularının kontrolsüz şekilde, mahallenin ortasından geçen dereye akıtılması nedeniyle birçok hastalığın baş gösterdiğini söyleyen Sönmez, çok sayıda çevre sakininin gırtlak kanserine yakalandığını iddia etti.

Depolama alanında biriken yoğun metan gazının her an patlayabileceği korkusunu yaşadıklarını dile getiren Sönmez, "Bu artık metan gazını aşmış durumda. Metan gazı zamanla biyolojik gaza dönüşüyor. Harmandalı ya da Çiğli bölgesine atom bombası atılsa daha iyi ondan" ifadelerini kullandı.

- İzmir'in "çöp bahçesi"

Harmandalı çöplüğünü "İzmir'in kanayan yarası" olarak nitelendiren Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Ufuk Ünlü ise 11 yıldır bölgede oturduğunu, çöp sorunu nedeniyle zaman zaman vatandaşlarla karşı karşıya geldiklerini ve zor durumda kaldıklarını bildirdi.

Bölgede yaşayan yaklaşık 150 bin kişinin tehlikeyle yüz yüze bulunduğunu savunan Ünlü, şöyle devam etti:

"2005'te burası miadını doldurmuş. 10 senedir fazladan çöp dökülüyor. Çiğli'nin hemen hemen yarısının sağlığıyla oynanıyor. Miadını dolduran çöp için güzel bir tesis yapıp bunu kaldırmak lazım. 4 milyon nüfuslu İzmir'in çöpü buraya geliyor. Çiğli, İzmir'in gül bahçesi değil çöp bahçesi haline gelmiş durumda. Güzel ve modern tesisler Avrupa, İstanbul ve Ankara'da varken İzmir'de neden olmasın?"

- Vatandaşlar, temiz havaya hasret

Semtte yaşayan 62 yaşındaki Ali Kelebek, gece esinti olduğunda kokudan duramadıklarını, kapı ve pencereleri kapattıklarını, günlerinin büyük bölümünü klima karşısında geçirdiklerini, temiz havaya hasret kaldıklarını söyledi.

52 yaşındaki Ahmet Orbay ise kanser olan annesinin hastalığı burada kaptığından şüphelendiğini, tanıdıklarının da aynı hastalığa yakalanmaktan korktuğunu ifade etti.

Dedesinden kalan tarlayı çöplük nedeniyle ekip biçemediğini aktaran Ertan Günay da "Hayvanlarımız çöp suyundan zehirleniyor, ağzı köpürüp ölüyor. Koyunların başını 5 dakika boş bırakamıyoruz, köpekler öldürüp yiyor. Sanayi atıkları ile avlumun arası 100 metre. Veterinerlerden gelen hayvan ölüleri, poşetle açığa, sokağa atılıyor. Onlardan gelen pislik bize de bulaşıyor" iddiasında bulundu.

- Büyükşehir Belediyesi: "ÇED raporu bekleniyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise 2005'te miadını dolduran Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi yerine yine Türkiye'de ilk olacak katı atık bertaraf tesisinin yapılacağını, bunun için projenin hazır olduğunu ancak ÇED raporunun beklendiğini belirtiyor.

Çöpte depolanan metan gazının tahliyesi için 800 metreye ulaşan 99 metan gazı tahliye bacasının bulunduğu, katı atık bertaraf tesisinin devreye girmesiyle çöp depolama alanının rehabilite edilerek kademe kademe kent ormanına dönüştürüleceği kaydedilirken, bunun ne zaman olacağı konusunda tarih verilmiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ÇED süreci devam eden tesisi Menemen-Karşıyaka-Çiğli ilçelerin kesiştiği noktada kurmayı planlıyor.

Kaynak: AA