Hedef, İslam Ekonomisinin Büyümesine Destek

İslam Ekonomisi alanında çalışmalar yapmak amacıyla kurulan, “İZÜ Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma ve Uygulama Merkezi”’nin temel atma töreni gerçekleşti. Törende konuşan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) Rektörü Mehmet Bulut, Türkiye’de İslami Finansın bankacılık sistemindeki payının henüz yüzde 5 civarında olduğuna ve hükümetin bu oranı yüzde 20’lere çıkarma hedefine dikkat çekti.

Hedef, İslam Ekonomisinin Büyümesine Destek
İslam Ekonomisi ve Finansı konularında çalışmalar yapmak ve bu alanda gelişimi sağlamak amacıyla kurulan İZÜ Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin temel atma töreni gerçekleşti. Albaraka Türk ve Kuveyt Türk katılım bankaları tarafından desteklenen ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi bünyesinde kurulan merkezin temel atma töreninde İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, İZÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Mustafa Büyükabacı, Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Temel Hazıroğlu ve Kuveyt Türk Kurumsal İletişim Müdürü Hasan Yılmaz hazır bulundu. Törende konuşan İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Türkiye’de bankacılık sisteminin yüzde 5’ini oluşturan İslami Finansın, hükümet nezdinde 2020’lere doğru yüzde 15-20’lere çıkarılma hedefi olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin bu anlamda büyük bir tarihsel birikime sahip olduğunu belirten Bulut, ‘’Osmanlı tecrübesi ve para vakıflarından gelen tecrübe çok önemli. Geçmişimizden gelen bu tecrübe kullanılmalı. İslami finans bugün tüm dünyada, krizlerle boğuşan mevcut ekonomik sistemin karşısında en güçlü alternatif yol olarak dikkat çekiyor. Tüm Dünyada hızla gelişen İslami Finansın bugün 4 farklı merkezi var. Asya’da Malezya-Endonezya uygulamaları, Orta Doğu’da Katar-Bahreyn uygulamaları ve Batıda Avrupa ve Amerika’daki uygulamalar, İslami finansla ilgili yeni pencereler açılmasını ve yeni çalışmalar yapılmasını sağlıyor’’ diye konuştu.

‘’TÜRKİYE İSLAMİ EKONOMİ KONUSUNDA GEÇ KALDI’’

Türkiye’nin, İslami finansın önemini geç kavradığını belirten Prof. Dr. Mehmet Bulut, ‘’Geleneğimizde olmasına rağmen bu alandaki gelişmeler konusunda maalesef ki Dünyanın gerisinde kaldık. Bu açığı İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi olarak kapatmak istiyoruz. İşte bu sebeple Albaraka Türk ve Kuveyt Türk’ün finansal desteği ile bu merkezi inşa ediyoruz ve 8 ay gibi kısa bir sürede bitireceğiz. Araştırma merkezimizde Dünyanın dört bir yanından bu alanın yıldızlarını misafir edeceğiz’’ diyerek sözlerini sürdürdü.

İSLAMİ EKONOMİ ALANINDA TÜRKİYE’DEKİ İLK MERKEZ

Merkezlerinin, İslami ekonomi ve finans alanında bir ilk olduğunu söyleyen Bulut, dünyanın 20. yüzyılda birçok ekonomik ve finansal krizle karşılaştığını belirtti.

‘’Başta 1929’da yaşanan kriz olmak üzere, 1970’lerdeki petrol krizi,1980’lerden sonra yaşanan krizler, 1997’deki Asya krizi ve nihayetinde 2008’de yaşanan Amerika ve dünya krizi dünyada, ekonomide yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu gösteriyor. Mevcut finans sistemde yaşanan krizler, sisteminin yetersiz kaldığını gösteriyor. Merkezimizi, Müslümanların ve bu coğrafyada yaşayan - düşünen insanların, ekonomik ve finansal alanda dünyadaki bu krizlere müdahil olması ve çözüm getirmesi için kurduk” diye konuştu.

Bu alanda İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin Türkiye’de öncülük ettiğini söyleyen Bulut, ‘’Önce bu alanda yüksek lisans ve ilk defa doktora programı açtık. Bunun üzerine her yönüyle donanımlı İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruyoruz. Bunu da paydaşlarımız ve faizsiz bankalar olan Kuveyt Türk ve Albaraka Türk ile birlikte inşa ediyoruz’’ ifadelerinde bulundu.

MALEZYA İLE ORTAKLIK VE 3 DİLDE YÜKSEK LİSANS ŞANSI

Uluslararası İslam ekonomisi ve finansı konusunda Malezya’nın önemli üniversitelerinden biri olan Universiti Utara Malaysia ile ortak yüksek lisans programı imzaladıklarına değinen Prof. Dr. Mehmet Bulut, ‘’Önümüzdeki dönem yüksek ihtimalle bu programa başlıyoruz. Öğrencilerimiz bir dönem burada bir dönem Malezya’da okuyacak. Tezini ister orada ister burada yazacak. Ortak açtığımız bu program İngilizce olacak aynı zamanda programın Arapçasını da açacağız. Zaten Türkçe olarak yüksek lisans ve doktora programlarını açmıştık. Böylece İngilizce, Arapça ve Türkçe olarak uluslararası İslam ekonomisi alanında 3 dilde yüksek lisans eğitimi vermiş olacağız. Kendilerini geliştirmek isteyen öğrencilerimiz ve araştırmacılarımız burada çok iyi bir atmosfer bulacaklar’’ diyerek sözlerini tamamladı.

KLASİK BANKACILIĞA GÖRE İSLAM BANKACILIĞI ÇOK YENİ

İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma ve Uygulama Merkezi projesine katkılarından bahseden Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Temel Hazıroğlu, ‘’Biz faizsiz bankacılık yapan bir kurum olarak İslam Ekonomisinin bir parçasıyız. Bu alanın gelişmesi için akademik çalışmaları destek oluyoruz’’ dedi.

Klasik bankacılığın 100 yılı aşkın bir tarihi olduğunu ancak faizsiz bankacılığın Türkiye’deki geçmişinin henüz 30 yıl kadar olduğunu söyleyen Hazıroğlu, yurt dışı da hesaba katıldığında bu rakamın 40 yıla çıktığını dile getirdi. Sektörün bu konuda alacağı çok yol olduğunu ifade eden Hazıroğlu, ‘’Bunun üzerine biraz çalışmamız lazım. Bu çalışmalara akademik çevreden destek gelmesi bizi sevindiriyor. Nihayetinde sektörün içinde, uygulama alanındayız. Bunun teorik ve felsefi tarafını tartışıp geliştirerek ve o alanlardaki çalışmalardan da istifade ederek, ekonomik boyutta topluma hizmet sunacak alanlarda görev almak istiyoruz’’ diye konuştu.

İslami bankacılığının Türkiye’de çok fazla geçmişe sahip olmadığını belirten Kuveyt Türk Kurumsal İletişim Müdürü Hasan Yılmaz, son 20-30 yıllık ciddi bir pratik uygulaması olduğundan söz etti. Kuveyt Türk olarak Türkiye’de katılım bankacılığının iyi bir pratiğini vermeye çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, ‘’Arzu ediyoruz ki bu alanda, eğitim sahasında nesiller yetişsin. Bugün kamu bankalarının da katılım bankacılığına ilgisi çok yüksek. Yani sektör hızla gelişiyor. Bu gelişen sektöre yetişmiş insan gücü gerekiyor. Bu da eğitim camiasına yatırım yapmakla mümkün olur’’ dedi.

Kaynak: İHA