Almanya Ekonomisinde 'Çin' Endişesi

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'deki ekonomik yavaşlama, ülkenin en önemli ticari partnerlerinden Almanya'da endişelere yol açıyor.

Çin'in temmuz ayında ihracatı, yıllık bazda beklentilerin aksine yüzde 8,3 gerileyerek son dört ayın en sert düşüşünü kaydetti. Ülkenin ithalatı ise yüzde 8,1 geriledi. Söz konusu dönemde, Çin'in Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatı da yüzde 12,3 azaldı.

1990 yılından bu yana en düşük büyüme hızına gerileyen Çin ekonomisinden gelen veriler, ekonomik toparlanmanın ivme kaybettiğine işaret etti. Ayrıca, büyüme hızı azalan imalat sektörü ve ihracattaki gerileme de Çin ekonomisi için tehlike sinyalleri verdi.

Çin ekonomisindeki olumsuz gelişmelerden, Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'nın da etkileneceğine ilişkin endişeler gündeme geldi.

Zira, Almanya için alternatifsiz bir ticari partner olarak kabul edilen Çin, Almanya'da başta otomotiv ve makine sanayi olmak üzere bir çok endüstri sektörünün en önemli pazarlarından biri konumunda.

-Çin, Almanya'nın ihracatında dördüncü, ithalatında ikinci sırada

Almanya ile Çin arasındaki ticaret hacmi de oldukça yüksek seviyede seyrediyor.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre, Almanya geçen yıl Çin'e yaklaşık 74,5 milyar avroluk ihracat yaptı ve bu ülkeden 79,7 milyar avroluk da ithalat gerçekleştirdi. Çin, geçen yıl Almanya'nın ihracatında dördüncü, ithalatında ise ikinci sırada yer aldı.

Çin'deki ekonomik durgunluğun yanı sıra, Almanya ekonomisinde de haziran ayında beklenmedik veriler açıklandı. Almanya'nın ihracatı haziran ayında mayıs ayına göre yüzde 1 azalırken, ülkenin ihracatı aylık bazda ocak ayından bu yana ilk kez geriledi.

İhracattaki belirgin düşüşün ardından Almanya'nın haziran ayı sanayi üretimi de hayal kırıklığı oluşturdu. Almanya'da haziranda aylık yüzde 0,3 artması beklenen sanayi üretimi yüzde 1,4 gerileyerek sanayinin çarklarının yavaşladığına işaret etti.

Söz konusu verilerde Çin ekonomisindeki gerilemenin büyük etkisi olduğu düşünülürken, krizin derinleşmesi durumunda Almanya ekonomisinde görülen olumsuz etkilerin daha da belirginleşeceği ve ülkenin büyüme hızının yavaşlayabileceği belirtiliyor.

-"Almanya, Çin'in yavaşlamasına en fazla maruz kalan ülkelerden biri"

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Frankfurt merkezli DekaBank Sanayileşmiş Ülkeler Analiz Müdürü Andreas Scheuerle, Almanya'nın gelişmekte olan ekonomilerdeki olumsuz etkilere ve Çin ekonomisindeki yavaşlamaya en fazla maruz kalan Avro Bölgesi ülkelerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

Almanya'nın toplam ihracatının yaklaşık yüzde 6'sını Çin'e gerçekleştirdiğini aktaran Scheuerle, "Ancak, Çin'deki bir yavaşlama bütün Asya Bölgesi'nin etkilerken, diğer ihracatçı ülkeleri daha az ölçüde etkiler. Bu yüzden, Çin'deki belirgin bir yavaşlamanın açıkça olumsuz etkisi olabilir" ifadelerini kullandı.

Almanya açısından olumsuz etkilerin ticaret ortamındaki güven eksikliğinden de kaynaklanabileceğine işaret eden Scheuerle, "Firmaların daha az güven hissetmesi, Almanya ve diğer ülkelerde daha az yatırım yapılmasına yol açar. Almanya'nın ihracatı açısından bu son etki de olumsuz olabilir" diye konuştu.

Scheuerle, Almanya'nın şimdiye kadar Çin kaynaklı olumsuz etkileri Avrupa'daki toparlanma, ABD ekonomisindeki yükseliş ve avronun değer kaybetmesiyle telafi edebildiğini ifade etti.

Almanya'da özel tüketimin de bu olumsuz etkileri telafi ettiğini belirten Scheuerle, "Çin'deki krizin derinleşmesi ya da krizin diğer gelişmekte olan piyasalara da yayılması, Alman ekonomisindeki gelişmeyi giderek azaltabilir" uyarısında bulundu.

Kaynak: AA