Isparta'da Lavanta Hasadı

Türkiye lavanta üretiminin yüzde 80'ini tek başına karşılayan Kuyucak köyünde lavanta hasadı başladı.

Isparta'da Lavanta Hasadı
Keçiborlu ilçesinde bulunan Kuyucak köyünde, ağustos ayının gelmesiyle hasat heyecanı yaşanıyor. Kurusundan elde edilen yağın parfümeri sektöründe kullanılmasının yanı sıra gıda ve temizlik sektörleri için de önemli bir ham madde olan lavantanın hasadı, köydeki her yaştan insanı bir araya getirdi.

Sabah saatlerinde orak ve elektrikli makinelerle hasadı yapılan lavanta, demetler halinde bağlanarak kurutma işleminin yapılacağı alanlara getiriliyor. Burada açılan geniş bir naylon üzerine serilen lavanta, kurutulmaya bırakılıyor.

Akşam saatlerinde alana gelen üreticiler, kuruyan lavantaların tohumlarını eski demir karyolalar üzerinde ayırdıktan sonra elekten geçirerek satışa hazır hale getiriyor.

Kuyucak Muhtarı Mehmet Aydemir AA muhabirine yaptığı açıklamada köy için önemli bir uğraş alanı ve gelir kaynağı olan lavantanın hasadına başladıklarını söyledi. Bu seneki iklim şartları nedeniyle lavanta üretiminin yüksek olmasını beklediklerini kaydeden Aydemir, geçen yıl 240 ton olan üretimin, bu yıl 280 ton dolaylarında gerçekleşeceğini kaydetti.

Lavantanın kullanım alanının yaygınlığı nedeniyle ürüne talebin her geçen yıl arttığını vurgulan Aydemir, buna paralel olarak üretim alanlarının da artacağını umduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye'deki 2 bin 189 dekarlık alanda gerçekleştirilen 297 tonluk üretimin yüzde 80'ini tek başına karşılayan Kuyucak köyünde, lavanta üretimi 2 bin 100 dekarlık alanda yapılıyor.

Kaynak: AA