Libya'daki Kabile Çatışmaları

Libya'da çatışan taraflardan biri olan Et-Tebu Kabilesi Milli Birlik Başkanı Adem Rami, tarafları şiddeti sonlandırarak diyalog masasına oturmaya çağırdı.

Rami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tebu kabilesinin kapsamlı milli birlik siyaseti izlediğini belirterek, "Taraflar kin ve nefret söyleminden uzaklaşarak, şiddeti sonlandırmalı ve diyalog masasına oturmalı" dedi.

Rami, vatanın savaşla değil istikrarla inşa edildiğinin altını çizen Rami, çatışmanın diğer tarafı Ez-Zeviya kabilesinin kanaat önderlerine de mevcut durumu kızıştırmama ve El-Kufra beldesinde birlikte barışı tesis etme çağrısında bulundu.

Öte yandan Rami, 1969'dan bu yana kendilerine yönelik "öldürme, yıkım ve etnik temizlik" suçlarının tarafsız bir şekilde uluslararası arenada soruşturulması konusunda ısrarlı olduklarını belirtti.

"Tebu ırkına yönelik işlenen suçların cezasız kalmaması için ellerinden geleni yapacaklarını" vurgulayan Rami, yerel, bölgesel ve uluslararası mahkemelerde konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

Rami, başkanı olduğu birliğin Tebuların maruz kaldığı saldırıları ve suçları belgelediğini kaydederek, "Kabile mensuplarını öldürmek, yerleşim bölgelerini tanklar ve toplarla bombalamak suretiyle etnik bir kıyım söz konusu" diye konuştu.

Tebu ve Zeviya kabileleri arasında son bir haftadır devam eden çatışmalarda 11 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Libya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Kufra beldesinde, Tebu ve Zeviya kabileleri arasında geçen yıl Şubat ayında çıkan çatışmalar 136 kişinin ölümü ve onlarca kişinin yaralanmasıyla sonuçlanmıştı.

Afrika kökenli Tebu kabilesi mensuplarının Libya'nın yanı sıra yoğun olarak Çad, Sudan ve Nijer'de yaşadığı, Arap kökenli Zeviya'nın ise ülkenin güneyinde yaklaşık bin yıldır yaşadığı biliniyor.

Kaynak: AA