Eyüplü Gençler Saraybosna'da

Okullarındaki başarıları nedeniyle Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın karne hediyesi olarak Balkan turuna çıkan öğrenciler, tarihi ve turistik yerleri gezdi.

Eyüplü Gençler Saraybosna'da
Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın okullarındaki başarılı öğrenciler için gerçekleştirdiği Balkanlar gezisine katılan öğrenciler ilk durak olan Saraybosna’da unutulmaz bir gün geçirdiler. Tarihi ve turistik mekanları gezen öğrenciler mutlu olduklarını belirtti.

Sabah erken saatlerde Saraybosna’ya ulaşan gençler, kendilerine refakat eden Eyüp Belediyesi personeli ile birlikte tarihi şehrin önemli merkezlerini gezerek hem bilgilenme hem de ata yadigarı eserleri yakından tanıma fırsatı buldular. 40 kişilik grup başta Saraybosna’nın adeta kalbi gibi olan 16’ncı yüzyılda kurulmuş önemli bir Osmanlı çarşısı niteliğindeki Başçarşı olmak üzere, Saraybosna’nın en önemli simgelerinden Sebil, Gazi Hüsrev Bey’e ait camileri, hanlar ve medreseleri gezdiler.

Yakın tarihin en önemli olaylarından biri olan ve Bosna Savaşı sırasında bölgede yaşayan Müslüman halkın en kritik noktası olarak belirtilen Umut ya da bir diğer ismiyle Hayat Tüneli de liseli öğrencilerin uğradıkları yerlerden biriydi. Sırp kuşatmasının olmadığı tek nokta olan havaalanına yakın bir konumda bulunan tünel savaş boyunca başta ulaşım ve ilaç, silah transferinde kullanılmıştı. Bosnalı gönüllüler tarafından 8 saatlik mesailer ile kazılan tünel tamamlandığında 960 metre uzunlukta ve 1.5 metre uzunluktaydı. Günümüzde ise tünelin yalnıza kalan 20 metrelik kısmı ziyaretçiler tarafından gezilebiliyor. Savaşın izlerinin bulunduğu tünel, Eyüplü gençleri en çok etkileyen mekanlardan biri oldu. Latin Köprüsü, Saat Kulesi ve diğer tarihi ve turistik alanları da gezen liseliler Osmanlı yadigarı eserlere hayran kaldılar.
Kaynak: İHA