BEBKA'nın 2015 Yılı Mali Destek Programları

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), 15 milyon lira bütçeli 2015 yılı mali destek programlarına yapılan başvuruların sonuçlarını açıkladı.

Ajanstan yapılan yazılı açıklamaya göre, BEBKA tarafından 16 Şubat'ta kamuoyuna duyurulan prgramlara, Bursa, Eskişehir, Bilecik illerinden Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programına 18, Kırsalda Ekonomik Kalkınma Kar Amacı Güden Mali Destek Programına 34, Kırsalda Ekonomik Kalkınma Kar Amacı Gütmeyen Mali Destek Programına 69 olmak üzere 121 proje başvurusunda bulunuldu.

Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliğine göre gerçekleştirilen değerlendirmelerin ardından desteklenmeye hak kazanan projeler, BEBKA Yönetim Kurulunun 30 Temmuz'da yapılan yönetim kurulu toplantısında onaylandı.

Buna göre, 121 proje başvurusundan, 16'sı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Kar Amacı Güden Mali Destek Programında, 36'sı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Kar Amacı Gütmeyen Mali Destek Programında ve 9'u da Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programında olmak üzere 61'i mali desteklerden yararlanma hakkı kazandı.

Programlara Bursa'dan yapılan 48 başvurudan 23'ü, Eskişehir'den yapılan 44 başvurudan 18'i ve Bilecik'ten yapılan 28 başvurudan 20'si başarılı bulunarak destek alma hakkı elde etti.

Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan projelerin hayat geçmesi ile sağlık turizmi alanında faaliyet göstermek isteyen işletmelerin kurumsal kapasitelerinin artırılması, yabancı hasta hizmetlerinde kalitenin yükseltilmesi ve yurtdışından hasta getirilmesi yönünde tanıtım faaliyetleri düzenlenmesine imkan sağlanacak.

Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan projelerin desteklenmesiyle kırsalda üretilen ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yatırımların yapılması, tarımsal faaliyetlerde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması, bölgede üretilen sütün soğuk zincir dahilinde toplanması, yöresel ürünlerin tanıtımına ve satışına yönelik imkanların arttırılması, kırsalda yürütülecek turizm faaliyetlerine katkı sağlayacak konaklama, yeme-içme ve doğa sporları imkanlarının geliştirilmesi mümkün olacak.

Desteklenecek 61 projeye sağlanacak 15 milyon liralık hibeye ek olarak proje sahiplerinin yapacağı 6,9 milyon liralık eş finansman katkısı ile yaklaşık 22 milyon liralık kaynak, bölgenin gelişmesi için harcanacak ve ekonomiye kazandırılacak.

BEBKA tarafından 2010 yılından bugüne kadar yürütülen mali destek programların 113 milyon liralık bütçe ayrıldığı, destek programlarına bin 68 başvuru yapıldığı ve 284 proje başarılı bulunarak destek almaya hak kazandığı belirtilirken, 2010'dan bugüne kadar yürütülen projeler ile proje sahiplerinin eş finansman katkıları ile birlikte yaklaşık 135 milyon liralık yatırımın bölgeye kazandırıldığı ifade edildi.

Kaynak: AA