IMF Başekonomisti Blanchard Açıklaması

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başekonomisti Oliver Blanchard, Çin borsasındaki balonun patladığına işaret ederek, "Çin hükümeti, borsadaki balonun patladığını ve endekslerde istedikleri seviyeyi sonsuza kadar sürdüremeyeceklerini kabul etmeli" dedi.

Blanchard, IMF'nin bugün güncellediği Dünya Ekonomik Görünüm Raporu kapsamında düzenlenen basın konferansında küresel ekonomiye ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

IMF'nin bu yılki küresel büyüme beklentisini yüzde 3,5'ten yüzde 3,3'e çektiğini belirten Blanchard, revizyonda ABD ekonomisinin ilk çeyrekte gösterdiği zayıf performansın etkili olduğunu bildirdi.

Blanchard, büyük oranda olumsuz hava şartları ve limanlarda yaşanan grevlerden kaynaklanan zayıflığı, bir "kaza" olarak nitelendirirken, ABD'nin yılın geri kalanında toparlanmaya devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Diğer taraftan, Japonya'nın ilk çeyrekte iyi performans gösterdiğine işaret eden Blanchard, buna karşın ülkeye yönelik 2015 büyüme beklentisinin düşük tüketim ve ücret artışı sebebiyle yüzde 1'den yüzde 0,8'e çekildiğini kaydetti.

IMF'nin Avro Bölgesi için bu yılki büyüme beklentisini yüzde 1,5 olarak koruduğunu hatırlatan Blanchard, ayrıca bölgedeki enflasyonun artacağı beklentisini paylaştı.

- "Çin borsasındaki balon patladı"

Blanchard, geçen yıldan bu yana aşırı değerlenen Çin borsasının patladığını belirterek, "Çin borsasındaki balon patlamış gibi gözüküyor. Çin hükümeti, borsadaki balonun patladığını ve endekslerde istedikleri seviyeyi sonsuza kadar sürdüremeyeceklerini kabul etmeli" şeklinde konuştu.

Bununla birlikte, Şanghay bileşik endeksindeki dalgalanmaların küresel ekonomi için endişe verici olmadığını ifade eden Blanchard, öte yandan Çin'in borsadaki gelişmelerden daha önemli sorunları olduğunu dile getirdi.

Ülkenin büyüme tahminlerinde revizyona gitmeyen IMF, Çin'in bu yıl yüzde 6,8 ve gelecek yıl yüzde 6,3 büyümesini bekliyor.

- "Yunanistan, küresel ekonomi için küçük bir risk"

IMF Başekonomisti Oliver Blanchard, Yunanistan krizinin dünya ekonomisine yönelik etkilerini de değerlendirirken, "Yunanistan'ın sıkıntı çektiği ve Avro Bölgesi'nden çıkması halinde daha fazla zarar göreceği konusunda belirsizlik yok. Ancak, bunun dünya ekonomisine etkilerinin sınırlı olacağı görülüyor" dedi.

Yunanistan'ın 19 ülkeden oluşan Avro Bölgesi ekonomisinin yüzde 2'si ve küresel ekonominin yüzde 0,5'ini oluşturduğuna dikkati çeken Blanchard, finansal piyasaların ülkedeki gelişmelere karşı nispeten düşük reaksiyon gösterdiğini ifade etti.

Bir gazetecinin "IMF'nin Yunanistan programının mimarı olarak öz eleştiri yapıyor musunuz?" sorusuna "Evet, öz eleştiri yapmaya hazırım" yanıtını veren Blanchard, ülkenin Eurozone'da kalması için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

- "Yunanistan, Fed'in faiz artışını etkilemez"

IMF'nin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımını 2016'ya ertelemesi çağrısını yineleyen Blanchard, faiz artışının gelişmekte olan ülkelerin finansal şartlarını zorlaştıracağını ve sermaye çıkışlarına neden olacağını anlattı.

Blanchard, Fed'in faiz artışına eylül ya da aralıkta başlamasının ABD'nin büyüme performansına ciddi bir zarar vermeyeceğini savunurken, sözlerini "Yunanistan'daki gelişmelerin, Fed'in faiz artış zamanlamasını etkilemesi mümkün değil" tespitiyle tamamladı.

Kaynak: AA