Nazilli'de Nostalji Yeniden Canlanıyor

Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası’nın yarım asır boyunca yükünü çeken emektar ‘Gıdı Gıdı’ treni, 15 yıl sonra hareket ettirildi. Günlerce süren tamir çalışmaları sonucu yenilenerek can verilen ‘GIDI GIDI’ treninin hareketi sırasında makinist tarafından çalınan ‘lokomotif düdüğü’, eski günleri tekrar yaşattı.

Nazilli'de Nostalji Yeniden Canlanıyor
Yıllar boyunca bölge ekonomisinin bel kemiği olan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikasının emektar treni Gıdı Gıdı, Nazillililerle buluşmayı bekliyor. Atatürk tarafından 9 Ekim 1937’de açılan, teknoloji eksikliği ve ekonomik sorunlar nedeniyle 2002 yılında kapısına kilit vurulan Sümerbank Basma Fabrikası, tarihi bir güne daha şahitlik yaptı. Fabrikanın çalışanlarına 70 yıl boyunca hizmet vererek, simge haline gelen GIDI GIDI treni, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ve TCDD 3.Bölge Müdürlüğü’nün çabalarıyla 15 yıl aradan sonra yeniden hareket ettirildi. Küçük dekovil trenin test sürüşü basına tanıtıldı.

Nazilli’de İstasyon Meydanı ile Sümer Mahallesi arasında bulunan eski tren yolu hattının da yenileme çalışmalarına başlanılacağı bildirildi.

Proje sonunda GIDI GIDI eski günlerdeki gibi şehirde yaşayanların hizmetine girecek. Atatürk’ün emanetine sahip çıkacaklarını ve bununla gurur duyduklarını ifade eden Nazilli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Fatih Demir, projenin kısa süre içerisinde hayata geçirileceğini kaydetti.

NOSTALJİ TEKRAR YAŞATILACAK

Trenin revizesini yapan TCDD’den emekli lokomotif ve demiryolları uzmanı Ramazan Yıldırım, trenin Türkiye’de sayılı olarak bulunduğunu ve kendisine verilen bu görevin gurur verici olduğunu ifade etti.

Nazilli Belediyesi ve TCDD işbirliğiyle hayata geçirilecek olan projede Sümer ruhunun yaşatılacak olmasından mutluluk duyduğunu söyleyen Yıldırım, 15 günde motor aksamındaki sıkıntıları giderdiğini, vagon revizyonlarının kısa sürede bitirileceğini açıkladı.

Yıldırım, şunları söyledi: “Bu lokomotif 1940’lı yıllarda hizmete girmiş. Nazilli İstasyonu ile Sümerbank arasında kömür ve insan taşımada kullanılmış. Bana bu lokomotifi çalıştırıp çalıştırmayacağımız sorulduğunda olabilir çalışır dedim. Neler yapılabilir diye keşfettik. Ekipmanımızı hazırladık 15 gün önce işe geldik ve başladık. Motor, kompresör, yürüyen aksam, radyatör, derken bütün arızaları hallettik. Şuan lokomotif çalışır durumda. Sürekli taşımacılığa girecek bir lokomotif değil ama nostaljik olarak çalışabilir. Revizyon yaptığım en eski lokomotiflerden. Eskişehir’den sadece bu lokomotifi tamir için geldim. Yaklaşık bir ay gibi bir sürede vagonun restorasyonun bitirileceğine inanıyorum”
Kaynak: İHA