Hükümet Kurma Süreci

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, "Erken seçime gidilirse her parti vatandaşa 'niye siz bu fırsat varken hükümet kurmadınız" açıklaması yapmak zorunda. Herkes suçu bir şekilde başkasına atmak zorunda. Bu anlamda muhalefet partilerinin elindeki en büyük avantaj 'zaten cumhurbaşkanı istemiyordu, engelliyordu' olacak" dedi.

AK Parti ve CHP arasındaki hükümet kurma çalışmaları kapsamında koalisyon görüşmeleri devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti ve CHP koalisyonunu istemediği yönündeki bazı çevrelerin iddiaları konuyla ilgili tartışmaları gündeme taşıdı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ORSAM Başkanı Kardaş, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ilkesel olarak koalisyona karşı değil. Ancak 'işler bir koalisyon' çıkıp çıkmayacağı konusunda tereddütleri var" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konudaki beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Kardaş, "Kendisini cumhurbaşkanı olarak konumlandırdığı zaman ülkedeki siyasal sistemin istikrarlı işleyişinden kendini sorumlu görüyor. Bu anlamda önüne gelecek olan koalisyon formülünü bu şekilde işleyebileceği konusunda yüksek bir teste tabi tutuyor. Başbakan'ın kendisine sunacağı koalisyon formülünü muhtemelen bu gözle değerlendirecek" yorumunda bulundu.

- "Cumhurbaşkanı ikna olmak istiyor"

Erdoğan'ın Paralel Yapıyla ve terörle mücadele ile devletin büyük yatırımları konularına büyük önem verdiğini kaydeden Kardaş, "Cumhurbaşkanının en fazla endişe duyduğu konu zayıf, içindeki yapısı kırılgan bir koalisyon formülü çıkarsa bu şekilde devletin önündeki önemli meseleler de aksaklıklar yaratabilir. Kurulacak olan hükümetin iç zayıflıkları olmayacağı konusunda ikna olmak istiyor" dedi.

Kardaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koalisyon görüşmelerini engellediğine yönelik iddialara ilişkin ise, "koalisyon görüşmelerinin başarısız sonuçlanması halinde herkesin kendince zemin hazırladığı" değerlendirmesini yaptı. Koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlandığı takdirde erken seçime gidileceğini hatırlatan Kardaş, şunları kaydetti:

"Erken seçime gidilirse her parti vatandaşa 'niye siz bu fırsat varken hükümet kurmadınız' açıklaması yapmak zorunda. Herkes suçu bir şekilde başkasına atmak zorunda. Bu anlamda muhalefet partilerinin elindeki en büyük avantaj 'zaten cumhurbaşkanı istemiyordu, engelliyordu' olacak. Bu anlamda herkes olası bir erken seçimde 'niye siyasi partiler vatandaşın verdiği yetkiyi kullanıp bir koalisyon çıkaramadı?' sorusuna şimdiden kendince cevap veriyorlar, bir kılıf hazırlıyorlar."

CHP'nin, koalisyonun işlemesini ülke açısından önemli gördüğünü belirten Kardaş, "Bu anlamda tıkayacak, ön şart, kırmızı çizgi gibi tavırlardan kaçınarak yapıcı tavır takınıyorlar" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA