Hellimde Flaş Gelişme
Avrupa Birliği Komisyonu, hellimin Rumca ve Türkçe “halloumi/hellim” olarak Kıbrıs’ın bütününe ait bir ürün şeklinde korunması için tescil başvurusunda bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, konuyla ilgili açıklamasında hellimin iki dilde tescilinin iki toplumun Kıbrıs’ta beraber çalışabileceklerini gösterdiğini ifade etti.
Hellim ile ilgili ortaya konan ortak anlayışın iki toplumun beraberce çalışma isteğine sembol oluşturduğuna işaret eden Juncker, bu durumun “iki tarafın Komisyon’un yardımıyla somut adımlarla güven inşa etmesine yönelik isteğini de teyit ettiğini” bildirdi.
“ORTAK MİRASI SEMBOLİZE EDİYOR”
Juncker, hellimin Kıbrıs’ta yüzlerce yıldır bir arada yaşayan toplulukların ortak bir mirasını sembolize ettiğini ve bu sonuca ulaştıkları için her iki toplumun liderlerini takdir ettiğini belirtti.
Rum yönetimi, hellimi tek taraflı olarak "halloumi/hellim" adlarıyla geçen yıllarda AB nezdinde tescil ettirmeye çalışmış fakat bazı üye ülkelerin, Kıbrıs Türk toplumunun devre dışı bırakılmaması gereğinden hareketle buna karşı çıkması nedeniyle amacına ulaşamamıştı.
