Vettel'den Sezonun 2. Galibiyeti

Formula 1 Dünya şžampiyonası'nın 10. yarışŸı Macaristan Grand Prix'sini kazanan Ferrari'nin Alman pilotu Sebastian Vettel, sezonun 2. galibiyetini elde etti.

Sezonun 10. mücadelesi, Macaristan'ın Mogyorod kentindeki 4 bin 381 metrelik Hungaroring Pisti'nde 69 tur üzerinden yapıldı.

YarışŸa ilk iki sıradan başŸlayan Mercedes pilotları Lewis Hamilton ve Nico Rosberg, kalkışŸ anında yerlerini koruyamadı. ǜçüncü sıradan kalkan Ferrari sürücüsü Sebastian Vettel, başŸarılı bir çıkışŸla liderliğŸi ele geçirdi. Mercedes sürücülerinin yerlerini kaybetmesiyle bir diğŸer Ferrari pilotu Kimi Raikkonen de ikinciliğŸe yerleşŸti. Mücadeleye "pole" pozisyonundan başŸlamasına rağŸmen kalkışŸta 4'üncülüğŸe düşŸen Büyük Britanyalı Hamilton ise ilk turda virajı kaçırarak pist dışŸına çıktı ve 10. sıraya kadar geriledi.

Turlar ilerledikçe agresif sürüşŸünü sürdüren Hamilton, rakiplerini geçerek 4'üncülüğŸe çıktı. Hulkenberg'in aracından kopan parçalar nedeniyle 44. turda güvenlik aracı piste girdi. Güvenlik aracının yarışŸı terk etmesiyle devam eden mücadelede, Red Bull-Renault sürücüsü Daniel Ricciardo'ya temas ettiğŸi için "pit stop" yapmak zorunda kalan Hamilton, ön kanadı değŸişŸtirildikten sonra piste 13. sırada döndü.

64. turda Ricciardo ile bu kez Rosberg'in yaşŸadığŸı temas, iki aracın da "pit stop" yapmasına neden oldu. Arka lastiğŸi değŸişŸtirilen Rosberg, piste 10. sırada dönebildi.

Raikkonen ise aracında yaşŸadığŸı problem nedeniyle yarışŸtan çekilmek zorunda kaldı.

KalkışŸ anında ele geçirdiğŸi liderliğŸi yarışŸın sonuna kadar koruyan Vettel, 1.46.09.985'lik derecesiyle sezonun 2'nci, kariyerinin 41'inci birinciliğŸini elde etti. Rakiplerinin yaşŸadığŸı problemleri iyi değŸerlendiren ve Vettel'in 15.748 saniye gerisinde bitişŸe gelen Red Bull-Renault sürücüsü Daniil Kvyat 2'nci, liderin 25.084 saniye arkasındaki Ricciardo ise 3'üncü oldu.

YarışŸı 6. sırada bitiren Hamilton, puanını 202'ye yükselterek pilotlar klasmanındaki liderliğŸini korudu. Hamilton'ı, Macaristan'da 8. sırayı alan ve puanını 181 yapan Rosberg ile 160 puanlı Vettel takip etti.

Sezonun 11. yarışŸı Belçika Grand Prix'si 23 AğŸustos'ta koşŸulacak.

ǖte yandan Macaristan'daki yarışŸ öncesi, geçen yıl ekim ayında Japonya Grand Prix'sinde geçirdiğŸi kazanın ardından komada tutulan ve 18 Temmuz'da hayatını kaybeden Fransız Formula 1 pilotu Jules Bianchi için saygı duruşŸu yapıldı.

- İlk 10 sıra

YarışŸı ilk 10'da bitiren pilotlar şŸöyle:

1. Sebastian Vettel (Ferrari)

2. Daniil Kvyat (Red Bull-Renault)

3. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault)

4. Max Verstappen (STR Renault)

5. Fernando Alonso (McLaren-Honda)

6. Lewis Hamilton (Mercedes)

7. Romain Grosjean (Lotus Mercedes)

8. Nico Rosberg (Mercedes)

9. Jenson Button (McLaren-Honda)

10. Marcus Ericsson (Sauber)

- Pilotlar ve takımlar klasmanı

Formula 1'de Macaristan Grand Prix'sinin ardından pilotlar ve takımlar klasmanının ilk 5 sırası şŸöyle oluşŸtu:

Pilotlar klasmanı:

1. Lewis Hamilton (Büyük Britanya) - 202 puan

2. Nico Rosberg (Almanya) - 181

3. Sebastian Vettel (Almanya) - 160

4. Valtteri Bottas (Finlandiya) - 77

5. Kimi Raikkonen (Finlandiya) - 76

Takımlar klasmanı:

1. Mercedes - 383

2. Ferrari - 236

3. Williams - 151

4. Red Bull - 96

5. Force India - 39

Kaynak: AA