Sudan'da 'Hedasi Barajı' Müzakereleri

Sudan, Mısır ve Etiyopya, Hedasi (Nahda) Barajı'na ilişkin özel araştırmalar hazırlanması için belirlenen yol haritasında anlaşma sağladı.

Söz konusu ülkelerin bakanlarının, Sudan'ın başkenti Hartum'da Hedasi Barajı ile ilgili düzenledikleri toplantının ardından yaptıkları ortak yazılı açıklamada, yol haritası üzerinde anlaştıkları, 12 Ağustos'ta danışma ofislerinden ayrıntılı teklifler alacakları belirtildi.

Açıklamada ayrıca, bakanların danışma ofisleriyle anlaşmaların imzalanmasına hazırlık için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 20-21 Ağustos'ta toplantı yapacağı ifade edildi.

Mısır Sulama Bakanı Husameddin Megazi de düzenledikleri ortak basın toplantısında, barajda depolanacak suyun önerilen hacmi konusunda ülkesinin endişeleri bulunduğunu ve söz konusu durumu araştırmak için danışma ofisini görevlendireceklerini belirtti. Megazi, araştırma sonuçlarına göre de endişelerinin hala mevcut olup olmadığını açıklayacaklarını kaydetti.

Etiyopya Su Kaynakları Bakanı Alemayehu Tigino ise ülkesinin, Hedasi Barajı'nın hiçbir ülkeye zarar vermemesi hususuna bağlı kalacağını kaydederek, "Etiyopya, Kahire ve Hartum'la tüm meseleleri dostluk ve işbirliği temeli üzerinde görüşme konusunda istekli" dedi.

Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini teşkil eden Mavi Nil'in yatağını değiştirerek, Nahda Barajı'nın inşasına başlamasıyla nehrin sularının kullanımı konusundaki tartışmalar yoğunlaşmıştı.

Kaynak: AA