Irak'ta 'Spyker' Protestosu

Irak'ın Tikrit kentindeki "Spyker Askeri Üssü'ne" bir yıl önce düzenlenen saldırıların ardından çocuklarından haber alamayan aileler başkent Bağdat'ta gösteri düzenledi.

Tahrir Meydanı'nda toplanan aileler, Spyker Askeri Üssü'ne DAEŞ militanları tarafından Haziran 2014'te gerçekleştirilen saldırılardan sonra çocuklarından haber alamadıklarını belirtti.

AA muhabirine konuşan göstericilerden Fadıl Hasan, "DAEŞ'in ele geçirmesinin ardından Tikrit'te kaybolan oğlumun akıbetini öğrenmek için bir yıldan fazla süredir devlet kurumlarına başvuruyorum. Ancak bir sonuç alamıyorum" dedi. Çocuklarının hayatta olup olmadığına dair bilgilerinin olmadığını kaydeden Hasan, hükümetin, çocuklarının başına gelenleri açıklaması gerektiğini ifade etti.

Eylem sırasında hükümete ve meclise sorumlu davranma çağrısı da yapan aileler, üsteki askeri öğrencilerin ölümünde ihmali bulunan üst rütbeli subayların da yargılanması talebinde bulundu.

Geçen yıl Salahaddin vilayetinin merkezi Tikrit'i ele geçiren DAEŞ, 12 Haziran 2014'te, yüzlerce kişinin kurşuna dizilirken çekilen görüntülerinin yer aldığı bir video paylaşmış, öldürülen kişilerin Spyker Askeri Üssü'ndeki güvenlik görevlileri olduğu belirtilmişti. Irak Parlamentosu da kurşuna dizilerek öldürülen yaklaşık bin 700 kişinin askeri öğrenci ve güvenlik görevlileri olduğunu duyurmuştu.

Kaynak: AA