Bulgaristan-AB İlişkileri

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ülkesinin AB'nin yaptırımları nedeniyle Rusya'nın baskısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Borisov, Sofya'yı ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüşmesinde, Bulgaristan'ın ülkesinin sığınmacı akımını karşılamak üzere yaşadığı sorunları ve AB'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların olumsuz sonuçlarını ele aldı.

Boyko Borisov, düzenlenen basın toplantısında, "Rusya'nın baskısı Yunanistan'a ve Türkiye'ye değil Bulgaristan'a karşı" diyerek, AB'nin ve NATO'nun en sadık ve disiplinli üyelerinden biri sözleriyle nitelendirdiği ülkesinin, Birliğin ortak iradesi ve politikasını yerine getirmek için Rusya ile kapsamlı enerji projelerini durdurduğunu açıkladı.

Bulgaristan'ın, Burgaz-Dedeağaç Boru Hattı Projesi'ni "turizme zararlı olduğu" ve Belene nükleer santral inşaatını "verimli olmadığı" gerekçeleriyle dondurduğunu anımsatan Borisov, nükleer santral inşaatında kullanılacak reaktörlerin Türkiye'ye yollandığını belirtti.

Borisov, benzer bir durumun, Güney Akım Projesi'nde de yaşandığını hatırlatarak, "Bizim için 'sorun' olan Güney Akım, Türkiye ve Yunanistan için sorun değil. Rusya Devlet Başkanı Putin'in, 'Kaybedecek olan Bulgaristan' ifadesini Türkiye'de kullanmış olması da rastlantı değil" yorumunu yaptı.

Bulgaristan Başbakanı Borisov, ülkesinin bölgede barış ve istikrara verdiği önemi vurgulayarak, hükümet kurma çalışmalarının sürdüğü Türkiye'de, ayrıca Kırım'da, Makedonya'da, Bosna-Hersek'te ve Yunanistan'da yaşanan sorunları ciddiye aldığını söyledi.

Toplantıda sığınmacı akını konusuna da değinen Borisov, Bulgaristan'ın sığınmacı akınından en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Artan baskı ortamında AB'nin güvenilir bir dış sınırı olduğumuzu kanıtlıyoruz" dedi. Bulgaristan Başbakanı bununla birlikte ülkesinin ve Romanya'nın Schengen alanına bir an önce katılması gerektiğini, böylece terörizm ve yasa dışı göçe karşı daha etkin mücadele verileceğini bildirdi.

Bulgaristan'a iki günlük resmi ziyarette bulunan Federica Mogherini de Avrupa'da, özellikle Batı Balkanlar'da geçmişte yaşanan bunalımların anılarının hala canlı olduğunu, bunun atlatılması için daha güçlü bir komşuluğun gerektiğini, AB'nin günümüzde daha çok istikrar ve güvene ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Borisov ile görüşmesinin ardından Bulgaristan Büyükelçilerinin Yıllık Toplantısı'na da katılan Mogherini, "Bazen AB ortamında ortak esas ve değerleri, aynı uzun vadeli çıkarları paylaştığımızı unutuyoruz. Milli çıkarlarımıza hizmet etmenin en iyi yolu birliğe yatırım yapmaktır. Avrupa'da ve özellikle Batı Balkanlar'da geçmişte yaşanan bunalımların anıları hala canlı. Daha güçlü bir komşuluk gerekiyor" ifadesini kullandı.

Mogherini, Bulgaristan'ın coğrafi konumu ve karşılaştığı sorunlar açısından bir dönemeçten geçtiğini belirterek, bu sorunların sadece Bulgaristan değil tüm Avrupa için geçerli olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA