Bakan Zeybekci Cibuti Heyetiyle Görüştü

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Cibuti Ekonomi, Maliye ve Sanayi Bakanı Moussa Dawaleh, iki ülke arasındaki proje ve iş birliği olanaklarını değerlendirmek üzere bir araya geldi.

Zeybekci, bakanlıkta gerçekleşen görüşmede yaptığı konuşmada, Cibuti'nin en üst düzeyde önem verdikleri ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Afrika açılımıyla Türkiye'nin bölgedeki büyükelçilik sayısının 11'den 30'a çıkartıldığını, ticaret müşaviri sayısının da buna paralel geliştiğini, aynı dönemde dış ticaret hacminin 10 katın üzerinde artarak 30 milyar doların üzerine ulaştığını dile getiren Zeybekci, Afrika'ya olan ilgilerinin aynı yoğunlukta devam edeceğini belirtti.

Cibuti'de bir özel Türk ekonomi bölgesi oluşturma konusunda girişimde bulunduklarına değinen Zeybekci, burada ticari amaçlı lojistik üs kurmayı, montaj üzerine bir sanayi geliştirmeyi ve bölgeyi üretim üssü olarak kullanmayı amaçladıklarını vurguladı.

Zeybekci, Cibuti'yi gelecekte önemli bir ticaret ortağı olarak gördüklerini, bu ziyaretin iki ülkenin ortak amaçlarına ulaşmasına önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

Moussa Dawaleh de Türkiye'nin rolü ve samimi ortaklığının Afrika'da çok fazla takdir edildiğini söyledi. Dawaleh, "Bu ilişkiler ve ortaklık gerçekten çok samimi. Bu bir çıkar ortaklığı değil. Ekonomik ve farklı boyutlardan öte tarihsel, kültürel ve kardeşlik bağlarına dayalı bir ortaklık" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinde vadedilen projelerin kısa sürede hiçbir karşılık beklenmeden hayata geçirilmeye başlandığını dile getiren Dawaleh, en ücra köşelere kadar içme suyunun ulaştırıldığını söyledi.

Özel ekonomik bölge projesini kısa sürede hayata geçirmek istediklerini vurgulayan Dawaleh, şunları kaydetti:

"Küresel dünyada Türkiye'nin şimdi ve gelecekte oynayacağı rolün bilincindeyiz. Mütevazı şekilde ülkenizin bu vizyonuna destekte bulunmak için Cibuti stratejik konumunu sunmak ister. Bu jeostratejik konumu diğer alanların yanında Türkiye'nin insani yardımları için de sunmak istiyoruz. Yemen krizinde Türkiye, Yemenlileri yalnız bırakmadı, gıda ve ilaç sevkiyatını Cibuti üzerinden yaptı. Somali'ye yönelik faaliyetler de Cibuti'de takdir ediliyor."

Çok yakında Cibuti'de İstanbul Meydanı'nı kullanıma açacaklarını belirten Dawaleh, özel bölgenin açılışına da büyük önem verdiklerini söyledi.

Dawaleh, ziyarette Cibuti'de gerçekleştirilecek projelerin detaylarını konuşacaklarını ifade etti.

Kaynak: AA