İSO Meclisi Temmuz Ayı Olağan Toplantısı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayi alanında faaliyet gösteren şirketlerin finansman sorununu daha sağlıklı karşılayabilmeleri için sermaye piyasalarına entegre olmalarını istedi.

Bahçıvan, bu ay "Ekonomimizi ve Sanayimizi Güçlendirme Yolunda Borsa ve Sermaye Piyasalarının Sahip Olduğu Potansiyel ve Sunduğu Fırsatlar" konu başlığı ile düzenlenen İSO Meclis Toplantısı'nda gündeme ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Şanlıurfa ve Adıyaman'daki terör saldırılarını kınayan Bahçıvan, terör saldırılarını lanetlediklerini belirterek, "Bu acılı ve zorlu süreci ancak el ele vererek aşabiliriz" dedi.

Sanayi çevreleri için sermaye piyasalarının önemli bir finansman sağladığını belirten Bahçıvan, "Üretime odaklı yeni ekonomi anlayışının yoğun şekilde tartışıldığı bir dönemden geçerken ekonomimizi ve sanayimizi güçlendirme yolunda sınırlı finansal kaynakların neden olduğu engelleri aşmak biz sanayiciler için son derece önemli. Mali piyasaların diğer unsuru olan bankalarla kıyaslandığında, sermaye piyasalarında tasarrufların yatırımlara dönüşmesi doğrudan ve daha düşük maliyetlerle gerçekleşebiliyor" ifadelerini kullandı.

Birçok araştırmanın, aktif ve sağlıklı işleyen sermaye piyasalarının, uzun vadeli sürdürülebilir büyümenin en önemli itici güçlerden biri olduğunu söyleyen Bahçıvan, "Biz sanayicilerin sermaye piyasası kuruluşlarıyla yakın ilişkiler içinde olmamız, en fazla ihtiyaç duyduğumuz konuların başında geliyor" değerlendirmesini yaptı.

Kısa bir süre önce açıklanan birinci ve ikinci İSO 500 verilerinde, sanayi şirketlerinin yüksek borç/özkaynak oranları ile faaliyet yürüttüklerini hatırlatan Bahçıvan, Türk sanayi şirketlerinin esas faaliyetlerinden elde ettikleri kazanımların neredeyse yarısına yakınını finansal giderlere harcadıklarını aktardı.

- "Siyasi partiler bardağın dolu tarafına bakmalı"

Türkiye'de uzun zamandır kısır tartışmalar yaşandığını belirten Bahçıvan, ekonomiye yeni bir ivme kazandırma gerekliliğinin öne çıktığını anlattı.

Toplumsal enerjiyi artırmak ve siyaseti çözüm odaklı hale getirmek için bugünlerde en fazla uzlaşıya ihtiyaç duyulduğunu belirten Bahçıvan, şunları kaydetti:

"Seçimler sonrası ortaya çıkan meclis aritmetiğinden uzun vadeli, istikrarlı bir sonuç çıkartmak gerekiyor. Bir sanayici olarak en azından ekonomi adına böyle olumlu bir sonuca ihtiyaç duyulduğunu ifade etmek istiyorum. Her şeyden önce tüm siyasi partilerimiz sabırla, bardağın dolu tarafına bakan bir anlayışla toplumun kendilerinden beklediği uzlaşmayı sağlamalı ve yeni riskleri göğüslemeye gerek bırakmayacak bir sonuca ulaşmayı hedeflemelidir."

Yunanistan'daki borç sorununun çözülmesi ve İran'a ambargonun kalkmasıyla Türkiye özel sektörünün çıkış yakalayabileceğini anlatan Bahçıvan, olumsuz havanın geride kalacağını söyledi.

- "Sanayiciler sermaye ihtiyaçlarını banka kredileriyle karşılamaya çalışıyor"

Borsa İstanbul'un sermaye piyasalarına derinlik kazandırma ve İstanbul'u güçlü bir finans merkezi haline getirme çalışmalarını takdir ettiğini söyleyen Bahçıvan, sanayi çevrelerinin süratle sermaye piyasalarına entegre olmasını istedi. Bahçıvan, şöyle konuştu:

"Sanayicilerimiz sermaye ihtiyaçlarını önemli ölçüde banka kredileriyle karşılamaya çalışıyor. Fazla söze gerek yok, hepimiz yaşıyoruz, bunun da ağır bir bedeli var. Kısa vadeli bu çözümlerin maliyetinin yüksekliğini İSO 500 sonuçlarında da görüyoruz.

Öte yandan Türkiye'yle benzer özelliklere sahip ekonomilere baktığımızda borsalarda işlem gören şirketlerimizin GSYH'ye oranının çok düşük düzeylerde olduğunu görüyoruz. Burada değerlendirilmeyi bekleyen güçlü bir potansiyel var.

Bu potansiyel var olmakla birlikte, şirketlerimizin bu potansiyeli değerlendirmesi, sermaye ihtiyaçlarını uzun vadeli ve düşük masraflı araçlarla karşılaması, borsa ve sermaye piyasalarıyla ilgili bilgi ve deneyimlerinin artarak, endişelerinin giderilmesine bağlıdır."

-"DİBS'i bırakıp mevduata yöneldik"

Türkiye'de yatırım uzmanlığı ve finansal okuryazarlığı geliştirme yönündeki ihtiyaca, değinen Bahçıvan, "Son 10 yıllık dönemde devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) azalan faizler nedeniyle bu enstrümanları terk eden tasarruf sahiplerinin büyük ölçüde mevduatlara yöneldiği görülmektedir. Oysa aynı dönemde mevduatlarda da faizlerin artması söz konusu değildir, üstelik enflasyon da hedefin üzerinde seyretmektedir" bilgisini de verdi.

Toplantı, Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç'in konuşmasıyla devam etti.

Kaynak: AA