Demirtaş'dan Suruç'ta Açıklama
Patlamanın meydana geldiği Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine giden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, saldırıyı kınayarak çeşitli açıklamalarda bulundu.

"Bu topraklar bir tek kimliğin malı mülkü değildir" diyen Demirtaş, şöyle konuştu:
"Ne sadece Kürt’ündür, ne sadece Türk’ün, ne sadece Arap’ındır. Bu topraklardan gelmiş geçmiş, yaşamış yaşamaya devam eden herkesin ortak vatanıdır. Farklı inançlarımızla, farklı mezheplerimiz, farklı yaşam tarzlarımız var. Şimdi bizi her yerde kendimizi inkar dayatılıyor. IŞİD’in zihniyeti budur. Tekçi zihniyettir. Ya bana biat edeceksin ya da çoluk çocuk demeden, yaşlı, kadın, genç, bebek demeden seni paramparça edeceğim mesajı vermek istiyor. Bu tekçilik anlayışı siyasette de aynı. Maalesef Türkiye siyasetinde de bize tekçilik dayatılıyor. Ya tek dil olacaksınız, ya tek din olacaksınız, ya tek millet olacaksınız. Ya biat edeceksiniz ya da bu topraklarda yaşam şansı tanımayacağız diyor. Bütün bu zulüm anlayışları karşısında çaresiz değiliz. Çare nedir derseniz, çare tıpkı buraya gelip İstanbul’dan, Samsun’dan, Trabzon’dan, Ankara’dan yola çıkıp buraya gelip ’yalnız değilsiniz ey Kobani’de direnenler, yalnız değilsiniz ey Suruç’ta direnenler gençlerin yaptığını yapacağız.’ Çare budur. Bir yanda insanları diri diri yakan, kadınları köle pazarında tecavüzcü ruhla satan, pazarlayan, kelle kesen bu anlayış varken bir yanda da karınca kararınca yaptıkları yardım kampanyasıyla topladıkları oyuncakları, kitapları gönül dolusu sevgiyle otobüslerle buraya getirip insani değerleri yüceltmeye çalışanlar var. İşte umut bunlardadır. Burada ölen Türk müdür, Kürt müdür, Çerkez midir, Arap mıdır bakın bunun önemi yok. İnsandır insan, insani değerleriyle buraya selam getiren, buraya yoldaşlık mesajı getiren her insan bu topraklarda insanı yüceltmiştir. Kim olursa olsun. İşte sarılmamız gereken duygu budur. Bizi kurtaracak duygu budur. Bizi kurtaracak şey Kürtlüğümüz, Türklüğümüz, Araplığımız değil insanlığımızdır, insani değerlerimizdir. Biz bu nedenle yeni yaşamda insanı yücelterek, insani değerleri yücelterek, insanlığın ayaklar altına alındığı bu topraklarda insanlığı yeniden ayağa kaldırarak özgürleştireceğiz. Bunu da inşallah hep birlikte başaracağız."
"32 pırıl pırıl genç arkadaşımızı, kardeşimizi kaybettik" diyen Demirtaş, açıklamalarını şöyle devam etti:
"Elbette buna gönül vermiş, mücadeleye inanmış her birimizin başına bunlar gelebilir. Burada dün katledilen arkadaşlarımızın bir kısmı doktor olacaktı, bir kısmı hukukçu, bir kısmı psikolog, sosyolog olacaktı. Belki meslekleriyle birlikte halkımıza, ezilenlere yardım etmeye devam edeceklerdi. Daha uzun yaşasalardı son nefeslerine kadar her zaman yan yana olacaktık fakat işleri yarım kalmadı. Getirmek istedikleri mesaj neyse işte o mesaj buraya öylesine güçlü bir şekilde yerleştirdiler ki, öylesine güçlü bir şekilde bu mesajı gönüllerde bir daha asla silinmeyecek bir şekilde nakşettiler ki işte o çocukların bize bıraktıkları emaneti bize bıraktıkları mirası, bize emanet ettikleri mesajı bundan sonra taşımak bizim boynumuzun borcudur. Zor günler bu günlerde Türkiye’nin, bütün Ortadoğu coğrafyasının maalesef ki kaçınılmaz kaderi olmuş durumda. Görünen o ki bu zor günlerden daha önümüzde çok var. O nedenle daha tedbirli, daha dikkatli olmamız gerekiyor. Bunlarda insanlık adına zerre kadar duygu kalmamış. Her yerde en vahşi, en barbarca saldırıları yapabilirler. O yüzden dayanışma içerisinde bu anlayışın bu topraklarda asla yer etmeyeceğini ortaya koyacağız. IŞİD, DAİŞ anlayışı, tekfirci, tekçi anlayış, ırkçı, katliamcı, tecavüzcü, faşist anlayış bu topraklarda yer bulamayacak. Defolup gidecek o zihniyet. Kardeşlik ve özgürlük bu topraklarda var olacak. Bu nedenle sizler, Suruç halkı, sınır bölgelerinde yaşayan bütün halkımız, Hatay’dan, Kilis’ten, Antep’ten, Urfa’dan, Mardin’den Şırnak’a kadar bütün bu sınır hattındaki herkesin çok dikkatli olması lazım. Örgütlü olması lazım. Bu tür saldırılara karşı kendi güvenliğini de kurumlarının da güvenliğini sağlaması lazım."
Demirtaş, konuşmasının ardından patlamanın olduğu ağacın yanına giderek karanfil bıraktı. Patlamada ölen ve yaralananların Kobani’ye götürmek için getirdikleri defter, kitap ve oyuncakların üstüne karanfili bırakan Demirtaş, daha sonra Suruç’tan ayrıldı.
