Balkanlar'da Orman Yangınları

Bazı Balkan ülkelerinde, son günlerde artan hava sıcaklıklarının etkisiyle çok sayıda orman yangını meydana geldi.

Bosna Hersek'in Mostar, Bosansko Grahovo, Bileça, Trebinye, Çaplyina, Çitluk ve Lyubişki şehirlerinde çıkan yangınlarda yüzlerce hektar orman arazisi zarar görürken, Bosansko Grahovo'daki yangında terk edilmiş bir ev kullanılamaz hale geldi.

Bosansko Grahovo'daki yangının civardaki köylere ulaşması, bölge halkının ve itfaiye görevlilerinin yoğun çabasıyla önlenirken, vatandaşlar halen devam eden yangının kontrol altına alınması için Bosna Hersek Silahlı Kuvvetlerinden de yardım istedi.

Bosansko Grahovo'da iki gündür devam eden yangında 400 hektardan fazla alanın zarar gördüğü öğrenildi.

Bu arada, ülkenin güneyindeki Hersek bölgesinde ise son 24 saat içerisinde 18 yangın tespit edildi. Hersek-Neretva Kantonu Sivil Koruma Merkezinden alınan bilgiye göre, yangınların 4'ü Mostar, 8'i Çaplyina, 6'sı ise Çitluk şehirleri sınırlarında meydana geldi. Hersek bölgesindeki yangınların birçoğunun kontrol altına alındığı, vatandaşların endişe duymasına gerek olmadığı duyuruldu.

- Hırvatistan'da da yangınlar devam ediyor

Hırvatistan'ın güneyindeki Pelyeşats'ta devam eden yangında bazı evler zarar gördü, aynı bölgedeki Korçula Adası'ndaki Smokvitse'de de yangın sürüyor.

Hırvatistan'ın güney kesimlerindeki yangınları kontrol altına almak için itfaiye birimlerinin yanı sıra yangın söndürme helikopterleri de yoğun mesai harcıyor.

Hırvatistan'ın Duborvnik-Neretva Kantonu İtfaiye Şefi Styepan Simoviç, yaptığı açıklamada, Korçula'daki durumu "kaos" olarak nitelendirerek, yangında 850 hektar alanın zarar gördüğünü söyledi.

Trstenik ve Ponikve'de de dün gece başlayan yangınlarda yaklaşık 400 hektar alanın zarar gördüğü bildirildi.

- Arnavutluk ve Makedonya'daki yangınlar

Arnavutluk'un güneyindeki Delvina şehrinde birkaç gündür devam eden yangın, bölgeyi tehdit ediyor.

Rüzgarın da etkisiyle yayılmaya devam eden yangına çok sayıda itfaiye görevlisi müdahale ediyor. Yetkililer, buradaki yangının kısmen kontrol altına alındığını bildirdi.

Başkent Tiran'a 50 kilometre uzaklıktaki Kruja şehri yakınlarında da dün başlayan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. İtfaiye görevlileri, bölgenin kırsal olması ve rüzgarın etkisiyle yangını kontrol altına almakta zorlanıyor.

Makedonya'nın orta kesimlerindeki Köprülü'de (Veles) ise önceki gün başlayan yangın söndürülürken, 250 hektar ormanın zarar gördüğü öğrenildi.

Kaynak: AA