Fransa'da 'Düşük Fiyat' Protestosu

Fransa'nın batısında yer alan Caen kentinde, tarım çalışanı ve hayvan yetiştiricisinin düşük fiyat protestosuna hükümetten yanıt geldi.

Tarım Bakanı Stephane Le Foll, otoyoldaki ana kavşakları traktör ve kamyonlarla kapatan, düşük et, süt ve tarım ürünü fiyatlarından şikayetçi protestocularla perşembe günü Paris'te görüşmeyi teklif etti. Ancak sayıları 300'ü bulan protestocular, Le Foll'un Caen'e gelmesini istiyor ve o gelene kadar yol kapatma eylemine devam edeceklerini söylüyor.

Hükümetin kendilerini "ölüme terk ettiğini" iddia eden protestocular, fiyatlardaki düşüşün asıl nedeninin de süpermarketler olduğunu düşünüyor.

Tarım İşçileri Sendikası (FDSEA) Genel Sekreteri Sebastien Debieu basına yaptığı açıklamada, protestoyu son yılların en büyük ayaklanması olarak niteledi.

Et tükemindeki azalma nedeniyle hükümet de hayvan yetiştiricilerine yardımcı olmak için "yerli üretim et tüketin" kampanyası başlattı. Ancak çiftçiler kampanyayı yetersiz buluyor ve asıl süpermarketlerdeki düşük fiyatlara müdahele edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise haftasonu, Fransa'da tarımın ve hayvancılığın gelişerek devam etmesi için destek olunması gerektiğinin altını çizmiş, marketlerdeki ucuz etlere yönelen tüketicilere de yerli et tüketme çağrısında bulunmuştu.

Avrupa tarım sektörünün önemli ülkelerinden Fransa'da, düşük fiyatların yaklaşık 22 bin hayvan yetiştiricisi ve tarım çalışanını zarara sokacağı tahmin ediliyor

Kaynak: AA