654. Kırkpınar Yağlı Güreşleri

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 654 yıldır aralıksız süren Kırkpınar'ın özüne dokunmadan gelecek nesillere aktarmanın, en önemli görevlerinden biri olması gerektiğini belirtti.

Vali Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve 654 yıldır aralıksız devam eden Kırkpınar'ın dünyanın en eski spor organizasyonlarından olduğunu aktardı.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin en önemli geleneklerinden biri olduğuna işaret eden Şahin, şunları kaydetti:

''Ata yadigarı güreşin emek, sevgi, saygı ve inançla harmanlandığı Er Meydanı'ndan, tarihimize adını altın harflerle yazdıran nice pehlivanlar gelip geçmiştir. Kültürümüzde önemli yeri olan Kırkpınar'ın özüne dokunmadan gelecek nesillere aktarmak, en önemli görevlerimizden biri olmalıdır. Unutmayalım ki Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri sayesinde Edirne ile beraber, tüm ülkemiz de tanıtılmaktadır. Böylesine uluslararası bir üne kavuşmuş olan ata sporumuz, bir kültür ve medeniyet şehri olan Edirnemizi turizm ve spor alanında da taçlandırmaktadır. Türkiye'nin başpehlivanının belli olduğu Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne ev sahipliği yapmanın gururunu yaşarken, Er Meydanı'ndan gelip geçen bütün yiğitlerimizi rahmetle anıyor, güreşlere katılacak tüm pehlivanlarımıza başarılar diliyor, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.''

Kaynak: AA