TTK'da Üretim Ve Gelir Düştü

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda, ilk 6 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre, işçi sayısındaki azalmaya bağlı olarak kömürde 149 bin tonluk, gelir de ise 23 milyon liralık düşüş yaşandı.

TTK Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgiye göre, kuruma bağlı müessese müdürlüklerinden Karadon, Kozlu, Üzülmez, Amasra ve Armutçuk maden ocaklarında üretilen taş kömürü, geçen yılın aynı dönemine göre 149 bin 372 ton azalarak 500 bin 494 tona düştü. Geçen yıl, ocak-haziran döneminde 649 bin 866 ton üretim yapılmıştı.

Kurum geliri de geçen yılın aynı dönemine göre, KDV hariç 23 milyon 361 bin 584 liralık düşüşle 108 milyon 145 bin 361 lira gerçekleşti. 2014 yılının ilk yarısında ise satışlardan KDV hariç 131 milyon 506 bin 945 lira gelir elde edilmişti.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettikleri kömürü ÇATES, demir-çelik fabrikalarına, çimento, çay ve şeker fabrikaları ile ısınma amaçlı vatandaşlara satıldığını söyledi.

Emek yoğun çalıştıklarına dikkati çeken İnan, şöyle konuştu:

"Bu yılın ilk altı ayında kurumun elde ettiği gelirin azalmasının nedenlerinden biri çalışma gün sayısının azalmasının yanı sıra çalışma saatleri de düştü. Ayrıca kurumundan emeklilikler nedeniyle işçi sayısı da azalıyor. Kurumda çalışan işçi sayısı tarihinde ilk defa 9 binin altına düştü. Emek yoğun çalışıyoruz ve ne kadar iş gücünüz olursa o kadar üretim yapıyorsunuz. Bu sebeplerle taşkömürü satışlarımızda azaldı."

Satış konusunda sıkıntıları bulunmadığını anlatan İnan, "Ürettiğimizi satıyoruz. Kömürümüz stoklarda beklemiyor. Üretim noktasında sıkıntımız var. Üretimimizi artırmayı amaçlayarak ülke sanayisinin ihtiyacına katkı sağlamak istiyoruz. Taş kömürü stratejik öneme sahip olmasının yanı sıra demir-çeliğin vazgeçilmez unsuru ve ham maddesidir. Dolayısıyla bizim kömür üretimimiz çalışanla doğru orantılı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA