Cumhurbaşkanı Erdoğan (2) Açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dün itibarıyla başlayan, bugün de devam eden koalisyon görüşmelerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini ve hayırlı bir neticeye ulaşmasını temenni ettiğini" bildirerek, "Suriye, Irak, Yunanistan, Ukrayna gibi komşularımızdaki durum ortadayken, Meclisteki tüm siyasi parti genel başkanlarının, ülkenin geleceğini düşünerek adım atmaları gerekiyor" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sivil toplum kuruluşu temsilcilerine verilen iftarda yaptığı konuşmada, Bosna Savaşı sırasında millet nasıl seferber olduysa, sivil toplum örgütlerinin, şimdi de Türkiye'nin komşuları başta olmak üzere dünyanın en ücra köşesindekilere kadar tüm mazlumlar için aynı şekilde seferber olmayı sürdürdüğünü ifade etti.

Bu yardım seferberliğinin öncülerinin hiç kuşkusuz sivil toplum kuruluşları olduğunu kaydeden Erdoğan, bu kuruluşların hiçbir ayrım yapmadan, insanların dillerine, inançlarına, derilerinin rengine bakmadan hepsine ulaşmanın, yaralarını sarmanın mücadelesini verdiklerini belirtti.

Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarının, insani yardım çalışmalarının yanında eğitimden sağlığa, tarımdan hayvancılığa kadar geniş bir alanda gurur tablosu projeler ortaya koyduğunu söyledi.

Gittikleri birçok ülkede, Türk bayrağının yanında sivil toplum kuruluşlarının bayrağını ve mensuplarını görmekten ayrı bir heyecan duyduklarını dile getiren Erdoğan, ülkedeki vesayet odaklarına karşı mücadelede de sivil toplum kuruluşlarının destek olduklarını belirtti.

Sivil toplum kuruluşlarının Türkiye'de demokrasinin yerleşmesi, millet iradesinin tahkim edilmesi, sivil siyasetin güç kazanması için büyük çaba sarf ettiğini aktaran Erdoğan, "Gerektiğinde kamuoyuna medya vasıtasıyla düşüncelerinizi ifade ederek, gerektiğinde sahada bire bir mücadele vererek duruşunuzu tüm Türkiye'ye ve dünyaya gösterdiniz. Bu iftihar tablosunda olan herkesi gönülden tebrik ediyorum" diye konuştu.

"Coğrafyamızın ve İslam dünyasının çok zor zamanlardan geçtiği, Türkiye'nin de bu zor coğrafyada hedef yapıldığı bir dönemde en son görmek istediğimiz şey tefrikadır" değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, son bir yılda yaşanan hadiselerin birlik ve beraberliğe duyulan ihtiyacı net bir şekilde ortaya koyduğunu bildirdi.

- "Gönüllü teşekküllerin önündeki engelleri kaldırdık"

Durmadan, duraksamadan, gece gündüz çalışılması gereken bir dönemde olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin son 12 yılı devletle milleti barıştırma, bütünleştirme, aradaki mesafeyi kapatma süreciydi. Son 12 yıl geçmişin hatalarının telafi edildiği, kırılan gönüllerin özellikle onarıldığı, helalleşmenin sağlandığı, toplumsal birliğimizin güçlendirildiği bir dönem oldu. Bu dönemde yapılan reformlarla atılan adımlarla yasaklara son verdik. Bilhassa gönüllü teşekküllerin önündeki engelleri kaldırdık. Bu kuruluşlarımızın büyüyüp, serpileceği mümbit bir ortam tesis ettik. Geçmişte dışlanan, faaliyetleri kısıtlanan, tehdit olarak algılanan vakıflarımız, derneklerimiz, özlemini çektikleri özgürlük ortamına yeniden kavuştu."

Cumhuriyetin 100'üncü yılında, 2023'te ülkeyi çok daha farklı ve müreffeh bir yere ulaştırmak istediklerini anlatan Erdoğan, bunun için de başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere tüm vatandaşlara önemli görevler düştüğünü bildirdi.

İstikbali, milli manevi değerlerine bağlı, içinde bulunduğu çağın ihtiyaçlarını anlayan, öz güveni yüksek nesillerin inşa edeceğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Gençliğimiz noktasında sıkıntılarımızın olduğunu, bu vesileyle burada özellikle hatırlatmak istiyorum. Bu bakımdan, özellikle vakıflarımızın, derneklerimizin, yurtlarda basit bir otelcilik hizmeti vermesi değil, tam aksine onların ruh dünyasını adeta nakış dokur gibi dokuması lazım ve onlara geleceğe bakışı çok farklı bir şekilde vermesi lazım. Aksi takdirde 'Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur', bu duruma düşeriz. Zaman öldüren değil, zamanının kıymetini bilen, onu en iyi şekilde değerlendiren bir gençlik yetiştirme zamanıdır."

Sivil toplum kuruluşlarının birlik ve beraberliğin çimentosu olduğunu belirten Erdoğan, "Komşularımızdaki sorunları ülkemize taşıma gayretlerinin, içeriden ve dışarıdan bu milletin arasına nifak sokma çabalarının önüne ilk önce siz set olacaksınız" dedi.

"Hz. Mevlana'nın dediği gibi, 'Biz birleştirmeye geldik, ayırmaya değil'. Kardeşlik iklimini kuvvetlendirmek için çalışıyoruz" ifadesini kullanan Erdoğan, çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de demokrasinin sigortasının sivil toplum kuruluşları olduğunu vurgulayan Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarının, aynı zamanda ülkenin farklı renklerinin, çoğulculuğunun, siyasal zenginliğinin de sembolleri olduğunu kaydetti.

Eksiklerin bir an önce giderilerek, başarılı çalışmaların sayısı artırılarak, ihmal edilen alanlara eğilerek, geleceğe yoğunlaşılması gerektiğini belirten Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine şöyle seslendi:

"Ben sizlerden bir konuya özel hassasiyet göstermenizi bekliyorum. En kutsal değerlerimizi istismar eden, örgüt amaçları uğruna her türlü kirli ilişkiye giren paralel ihanet çetesinin neden olduğu tahribatın sarılması gerekiyor. Himmet diyerek, hizmet diyerek, milletten topladıkları paraları nerelere harcadıklarını hep birlikte gördük. Maalesef iyi niyetle verilen hayır hasenat, Türkiye'nin hasmı lobilere, kumar masalarına, zevk ve şatafat düşkünlüğüne peşkeş çekildi. Körpe zihinler, gencecik dimağlar, geleceğimizin teminatı olan binlerce gencimiz bu örgüt elinde ülke ve millet karşıtı bir konuma sürüklendi. Buna karşı son derece dikkatli, son derece hassas olmak durumundayız.

Bu paralel örgütün işlediği cürümlerin, devlette ve vatandaşlarımız arasında sebep olduğu fitnenin izale edilmesi noktasında sizlerin daha fazla çaba sarf etmesini bekliyorum. Öğrenci yetiştiren, yurt açan, yoksulun elinden tutan, tefekkürü ve tezekkürü çoğaltan gayretlere ihtiyacımız var. Sizler ayakta olduğunuz, yükü omuzladığınız müddetçe, inşallah Türkiye'nin istikbali de parlak olacaktır. Ben sizlere güveniyorum, inanıyorum."

- Koalisyon görüşmeleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dün itibarıyla başlayan, bugün de devam eden koalisyon görüşmelerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini ve hayırlı bir neticeye ulaşmasını temenni ettiğini" bildirerek, şunları söyledi:

"Suriye, Irak, Yunanistan, Ukrayna gibi komşularımızdaki durum ortadayken, Meclisteki tüm siyasi parti genel başkanlarının, ülkenin geleceğini düşünerek adım atmaları gerekiyor. Sıkılı yumruklarla musafaha olmaz. Siyaset, özü itibarıyla bir uzlaşma, müşterekler üzerinde mutabakata varabilme sanatıdır. Siyasilerin görevi, taktik manevralarla millet iradesine çalım atmak değil, bilakis sandıkta tecelli eden karara tabi olmak, onu hayata geçirmektir. Bugüne kadar Anayasa'nın bana verdiği görev çerçevesinde nasıl süreci kolaylaştırıcı, ön açıcı görev ifa etmişsem, inşallah bundan sonra da aynı tavrı sürdüreceğim. Tüm siyasi parti genel başkanlarından da aynı hassasiyeti göstermelerini diliyorum."

Erdoğan, sözlerini, "Nice Ramazanlara, Kadir Gecelerine, bayramlara ağız tadıyla, sıhhatle, huzur ve kardeşlik içinde hep birlikte ulaşmayı Rabbim'den niyaz ediyorum. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni, milletin evini teşrifleriniz için sizlere bir kez daha şükranlarımı sunuyorum" diyerek, tamamladı.

(Bitti)

Kaynak: AA