AB Bakanı Bozkır, Fransa Milli Günü Resepsiyonuna Katıldı

Fransa Milli Günü, Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’nde düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Fransa Büykelçiliği’nde, Fransa Milli Günü resepsiyonu düzenlendi.

Resepsiyona, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Birliği Müsteşarı Engin Soysal, eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve yabancı misyon şefleri katıldı.

Bozkır, resepsiyonda yaptığı konuşmada, 14 Temmuz’un simgelediği özgürlük, eşitlik ve kardeşlik fikirlerinin dünya siyasi tarihinin akışını değiştirdiğini belirterek, Osmanlı Devleti’nde, Kurtuluş Savaşı’nda ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda bu fikirlerin önemli bir ilham kaynağı olduğunu kaydetti.

Türkiye-Fransa ilişkilerinin tarihi boyutlarına değinen Bozkır, "Avrupa tarihinin şekillenmesinde büyük roller üstlenen Türkiye-Fransa ilişkileri şüphesiz 14 Temmuz 1789’dan daha geriye, Kanuni Sultan Süleyman’a ve Fransa Kralı Birinci Fransua’ya kadar gitmektedir. Bugünün bölgesel ve küresel sınamalar karşısında Türkiye ve Fransa’nın ortak vizyonu uluslararası konularda işbirliğinizin geliştirilmesi için sağlam bir zemin oluşturmaktadır. İki ülke arasındaki 22 milyar Dolar’a varan ticaret ve yatırım işbirliği önemli bir köprüdür" ifadelerini kullandı.

Türkiye-Fransa ilişkilerinin önemli bir adımının da Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci olduğunu belirten Bozkır, 22. faslın müzakerelere açıldığını hatırlattı.

Büyükelçi Laurent Bili yaptığı konuşmada, 14 Temmuz tarihinin önemine değinerek, "Ankara’da geçirdiğim günler çok soğuktu ama ne ülkelerimizden ne de görevlimizden bir an olsun şüphe duymadım. Bugün ilişkilerimiz yeniden canlanmış durumda ve geleceğe umutla bakabiliriz" şeklinde konuştu.

Bili, Ankara’dan yakın zamanda ayrılacağını kaydederek, Türkiye’de Kurduğu dostlukları unutmayacağını söyledi.



Konuklara Fransız yemeklerinden örnekler sunuldu. Gecenin sonlarında havai fişek gösterisi düzenlendi.

Kaynak: İHA