Nijerya'da Boko Haram'la Mücadele

Nijerya'da ordunun terörle mücadele operasyonlarının komuta merkezi, Borno eyaletinin başkenti Maiduguri'ye alındı.

Nijerya ordu sözcüsü Sani Osman, Boko Haram'la mücadele için yürütülen "Zaman Lafiya" operasyonunun komuta merkezinin Abuja'dan terör örgütünün faal olduğu ülkenin kuzeydoğusundaki Maiduguri kentine taşındığını açıkladı.

Sözcü Osman, Adamawa eyaletinin başkenti Yola'da da alternatif bir komuta merkezi kurulduğunu belirtti. Osman, bu komuta merkezinin ordunun hangi birimine ait olacağına ilişkin bilgi vermedi.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir ordu kaynağı, AA muhabirine, Nijerya Hava Kuvvetleri komutanı ve ekibinin, hava operasyonlarını koordine etmek için Yola'ya taşınmayı planladıklarını söyledi.

Uzmanlar, 29 Mayıs'ta yemin ederek göreve başlayan Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin Boko Haram'la mücadeledeki strateji değişikliğine farklı yaklaşıyor.

Kamu güvenliği ve sosyal adalet konularıyla ilgilenen CLEEN Vakfı'nın yöneticisi Kemi Okenyodo, komuta merkezinin ülkede terör olaylarının en sık yaşandığı bölgeye taşınmasının doğru olduğunu söyledi. Okenyodo, "Ordu, Maiduguri'de, sahada olmazsa durumu doğru ölçemez. Sahadaki zorluklar ilk elden görülmeli, komuta merkezi terörün olduğu yerde bulunmalı" dedi.

Sivil Toplum Yasama Destek Merkezi'nin yöneticisi Auwal Musa Rafsancani de eski bir komutan olan Buhari'nin terör örgütüyle mücadele stratejisini değiştirmekte haklı olduğunu düşünüyor. Buhari'nin kararlarının deneyimlerine dayandığını vurgulayan Rafsancani, "Alandaki askerlerle komutanları arasında kopukluk göze alınamaz" diye konuştu.

Köşe yazarı Mazi Okwu Okwu ise Boko Haram'la mücadelede gidilen değişikliğin çok da gerekli olmadığını savundu. Biafra savaşı sırasında da komuta merkezinin taşındığını ve bunun neredeyse Nijerya'nın savaşı kaybetmesine neden olduğunu anımsatan Mazi, "Boko Haram'a karşı savaşı kazanmak için iyi istihbarat toplamak gerekli. Tüm komuta merkezi yerine sadece askeri istihbaratın direktörlüğü taşınmalıydı" ifadesini kullandı.

Nijerya Devlet Başkanı Buhari, 29 Mayıs'taki yemin töreninde Boko Haram'la daha etkin mücadele için askeri komuta merkezinin, Abuja'dan ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinin başkenti Maiduguri'ye kaydırılacağını, terör son bulana kadar orada kalacağını açıklamıştı.

Nijerya ordusu, şubat ayından itibaren Nijer ve Çad birliklerinin de desteğiyle Adamawa, Borno ve Yobe eyaletlerinde Boko Haram'ın elindeki yerleri geri almıştı. Operasyonların artmasıyla zayıflayan örgüt, Sambisa ormanındaki sığınaklarına çekilmişti. Geçen haftalarda yeniden teyakkuza geçen örgütün ülkenin kuzeydoğusunda düzenlediği saldırılarda 100'e yakın kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA