Irak'ta DAEŞ İle Mücadele

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) ziyaret eden ABD Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı ve Koalisyon Güçleri Temsilcisi Bret McGurk, Başkan Mesut Barzani ve Başbakan Neçivan Barzani tarafından ayrı ayrı kabul edildi.

İlk görüşme IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin resmi konutunun bulunduğu Selahaddin ilçesinde gerçekleşti. Basına kapalı olarak yapılan toplantıda Barzani ve McGurk'ün, DAEŞ ile mücadeleyi ele aldıkları belirtildi.

Başkanlığın resmi internet sitesinde yapılan açıklamaya göre ikilinin, Barzani'nin ABD'ye yaptığı ziyaret, Kürt bölgesi ile Amerika arasındaki ilişkiler, terör örgütü DAEŞ'in etkisiz hale getirilmesini ve Irak'taki güvenlik konularını görüştü.

Açıklamada, Bölge Başkanı Barzani'nin, Suriye ile Irak'ın Musul ve Enbar kentlerinde DAEŞ'in geriletilmesi için uluslararası güçlerin desteklerine devam etmeleri istediği belirtilirken, McGurk'ün de özellikle Peşmerge güçlerine yardımlarını sürdüreceklerini dile getirdiğine vurgu yapıldı.

- Erbil'de ikinci görüşme

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani de Bret McGurk'ü kabul ederek bir süre görüştü. Erbil'deki Başbakanlık konutunda gerçekleşen görüşmede, güvenlik gelişmeleri ve Erbil-Bağdat arasındaki krizin ele alındığı belirtildi. IKBY Başbakanlığı'nın sitesinde yer alan açıklamada sözlerine yer verilen Barzani, "Merkezi hükümet, 3 yıl önce anayasayı olduğu gibi uygulamaya koysaydı, Irak bugün bu halde olmazdı" dedi.

Koalisyon güçlerinin Irak askerleri ile Peşmerge güçlerine destek vermeye devam etmesini isteyen Barzani şunları dile getirdi:

"ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Irak'taki DAEŞ teröristlerine karşı sadece havadan değil, karadan da vurması gerekiyor. Bu şekilde bir hamle geliştirilirse, bölgedeki teröristler çok kolay bir şekilde bozguna uğratılabilir ve Irak'taki asayiş tekrar eski haline getirilebilir."

Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilere de değinen Başbakan Neçirvan Barzani yaşanan ekonomik krize daha fazla dayanacak güçlerinin kalmadığını aktardı. Barzani, "Bizim anladığımız kadarıyla Bağdat hükümeti bir şekilde bahane bularak Kürdistan'ın anayasal hakkı olan bütçe ve memur maaşlarını kesmeye devam ediyor. Herkesin bildiği gibi, Kürdistan hükümeti altında kalkamayacağı bir yükü omuzlamış durumda. Eğer, merkezi hükümet anayasaya uygun hareket ederse bu içler acısı durum hızlıca ortadan kalkabilir" diye konuştu.

Kaynak: AA