Erbil İle Bağdat Arasındaki Bütçe Krizi

Irak'ta merkezi hükümetin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Mayıs 2015 bütçesi için 380 milyon dolar gönderdiği belirtildi.

Irak Meclisi Maliye Komisyonu Üyesi ve Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel) Milletvekili Ahmet Hacı Reşit, "Bağdat, Erbil'in mayıs bütçesi için banka hesabına 380 milyon dolar yatırdı" dedi.

AA muhabirine telefonda açıklamalarda bulunan Reşit, Kürt bölgesindeki memurların maaşlarının gönderildiğini belirterek, "Erbil-Bağdat arasında yapılan anlaşmaya göre Türkiye üzerinden dünya piyasalarına satılan Kürdistan petrolünün günlük 550 bin varili, Irak Milli Petrol Şirketi'ne (SOMO) teslim ediliyor. Bunun sağlıklı bir şekilde yapılması halinde ise Bağdat yönetimi, Kürdistan'ın yüzde 17'lik payını gönderecekti. Şimdi memur maaşları bir ölçüde gönderiliyor. Nisan ayı için 410 milyon dolar gönderilmişti. Mayıs bütçesi için ise 380 milyon dolar banka hesaplarına yatırıldı. Bu miktarın içerisinde 25 milyon dolar, DAEŞ ile çatışan Peşmerge güçlerine ödenecek" diye konuştu.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Erbil'in Bağdat ile yaptığı anlaşmaya sadık kaldığını belirtmiş, merkezi hükümetin sorumluluklarını yerine getirmemesi takdirde Kürt bölgesinde çıkan petrolü bağımsız bir şekilde satabileceklerini açıklamıştı.

Kaynak: AA