Türkiye'den Seçim Manzaraları

Milletvekili seçiminde tüm yurtta oy verme işlemi devam ediyor. Seçimde ilk kez oy kullananla 103 yaşındaki seçmen de engelli ya da hasta olanlar da sandık başına gitti.

Türkiye'den Seçim Manzaraları
Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde 68 yıldır her seçimde oy kullandığını belirten 86 yaşındaki Naciye Ertürk, hasta olduğu halde sandık başına gittiğini söyledi. Ertürk, 68 yıldır oy kullandığını, milletvekili seçimleri için de vatandaşlık görevini yerine getirmek için sandığa geldiğini belirtti.

Oy kullanma hakkını elde ettiğinden beri hiçbir seçimi kaçırmadığını ifade eden Ertürk, "Oy kullanmak bütün vatandaşlarımızın vazifesidir. Hasta olduğum halde, ayaklarım, ellerim tutmadığı halde gene de gelip vatandaşlık görevimi yerine getirmeyi Allah nasip etti. İnşallah seçimlerimiz Türkiyemize hayırlar getirir" dedi.

Ertürk'ün oğlu Kaşif Ertürk de annesinin hasta olduğu halde kendi isteğiyle oy kullanmaya geldiğini kaydetti.

Ertürk, Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda 1038 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

- Sandık başına ambulansla gitti

Artvin'de yürüme zorluğu çeken 95 yaşındaki Ahmet Şeyhoğlu, ambulansla götürüldüğü okulda oyunu kullandı.

Çarşı Mahallesi'nde ikamet eden Şeyhoğlu'unun eşi 73 yaşındaki eşi Miyesser Şeyhoğlu, asansör bulunmayan üçüncü kattaki evi ile evinin bulunduğu sokaktaki merdivenlerden inip çıkamayacağı eşinin oy kullanması amacıyla 112 Acil Servis ekiplerinden yardım istedi.

İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Evde Bakım Hizmetleri Birimi görevlileri, Şeyhoğlu'nu evinden alıp ambulansla oy kullanacağı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okuluna getirdi. Sandık başına sedyeyle götürülen Şeyhoğlu, oyunu kullandıktan sonra ambulansla evine götürüldü.

Şeyhoğlu, sağlık görevlilerinin yardımıyla oyunu kullandığı için mutlu olduğunu belirtti.

Yaşlı ve hasta olduğunu ifade eden Şeyhoğlu, "Sağlık ekipleri ambulansla evimden alıp, oy kullanacağım sandığa götürdüler. Oyumu kullandım, ardından evime getirip bıraktılar. Allah hayırlı, uğurlu etsin. Devletimizden, milletimizden Allah razı olsun" dedi.

Eşi Miyesser Şeyhoğlu da eşine yardımcı olan görevlilere teşekkür etti.

- 91 yaşında sandık başında

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde 91 yaşındaki Pakize Alıcıoğlu, oy kullanacağı okula yakınlarının yardımıyla geldi.

İhsangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi 1009 nolu sandıkta görevlilerin yardımıyla oy kullanan Alıcıoğlu'na, imza atmayı bilmediği için parmak bastırıldı.

Alıcıoğlu, vatandaşlık görevini yerine getirdiği için mutlu olduğunu belirterek, "Ağrılarım olmasına rağmen vatandaşlık görevimi yerine getirmek istedim. Hayırlı, uğurlu olur inşallah" diye konuştu.

- "Oy kullanmaya giderken engelli kalmıştı"

Zonguldak'ta 20 yıl önce oy kullanmaya giderken geçirdiği trafik kazası sonucu felç olan 73 yaşındaki Ayşe Çiftçi, oyunu kullandı.

Yayla Ortaokulunun birinci katında oy kullanacağı sandığa, yakınları ve polislerin taşıdığı tekerlekli sandalyesiyle çıkarılan Çiftçi, burada oy kullandı.

Çiftçi, 20 yıl önce yine oy kullanmaya giderken trafik kazasında yakınlarını kaybettiğini, kendisinin de felç olduğunu söyledi. Çiftçi, "Ellerimi ve bacaklarımı kullanamıyorum. Buna rağmen vatandaşlık görevimi yapmaktan asla vazgeçmedim" dedi.

- Oğlunun kucağında oy kullanmaya gitti

Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde 79 yaşındaki Hüseyin Abacı da oyunu kullandı.

Kozlu Lisesi önüne engelli motosikletiyle gelen Abacı, okulun ikinci katındaki salona çıkmadan oyunu kullanmak istedi. Abacı, talebinin kabul edilmemesi üzerine oğlu tarafından kucaklanarak taşındı.

Oyunu kullanan Abacı, sandık başkanına "Yasada imkan varsa ve siz engelli olmama rağmen aşağıda oy kullanmama izin vermediyseniz hakkımı helal etmiyorum" diyerek tepki gösterdi.

Sandık başkanı da İlçe Seçim Kuruluna konuyu aktardığını ancak "bunun mümkün olamayacağı" cevabını aldığını aktardı.

Öte yandan, Zonguldak Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde kurulan iki sandıkta da vatandaşlar oy kullandı. İtfaiye araçları arasında oylarını sandıklara atan vatandaşlar, ilginç görüntüler oluşturdu.

- Oy kullanmaya el arabasının üzerinde geldi

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde yürümekte güçlük çeken 87 yaşındaki Pembe Ceylan'ı, oy kullandığı okula el arabasıyla gelini Hatice Ceylan getirdi.

Ülkü Ortaokulu önünde el arabasından indirilen Ceylan, bir süre dinlendikten sonra 1009 numaralı sandıkta görevlilerin yardımıyla oyunu kullandı.

Ceylan, 65 yıldır oy kullandığını söyledi. Her seçimde mutlaka sandığa gitmeye çalıştığını ifade eden Ceylan, "Geldik, görevimizi yaptık. Hayırlısı olur inşallah" dedi.

- Özbek asıllı Türk vatandaşlar, oy kullandı

Afganistan'daki iç savaş nedeniyle 30 yıl önce Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine yerleşen Özbek asıllı Türk vatandaşlar, milletvekili seçimi için sandık başına gitti.

İlçeye yaklaşık 3 kilometre mesafede bin 8 seçmeni bulunan Evrenpaşa Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, sabah satlerinde sandıklara giderek oylarını kullandı.

Mahalle muhtarı Muhammed Erdem, yaklaşık 30 yıldır Türkiye'de yaşadıklarını belirtti. Seçimlerin ülkeye hayırlı olmasını dileyen Erdem, "Dilerim kazasız, belasız ve vatana, millete faydalı olan seçilir" dedi.

- Engelli için tahta rampa

Malatya'da engelli Murat Yüksel, okula getirilen tahta rampayla salona ulaşıp oyunu kullandı.

Kanuni Ortaokulu'nda oy kullanmaya tekerlekli sandalyeyle gelen Yüksel, okulda engelli rampası olmadığı için oy pusulasının yanına getirilmesini istedi. Görevlilerin kabul etmemesi üzerine Yüksel, duruma tepki gösterdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, olayı duyarak geldiği Kanuni Ortaokulu'nda, Yüksel'in oy kullanabilmesi için sandık görevlileriyle bir süre görüştü.

Yıldıztepe Mahallesi Muhtarı Bayram Alışık'ın getirdiği geçici tahta rampayı kullanan Yüksel, vatandaşların yardımıyla oy kullanacağı salona ulaştı. Yüksel, 2279 nolu sandıkta oyunu kullandı.

Malatya'da iki yıl önce oturduğu evin beşinci katının balkonundan düşüp engelli hale gelen 18 yaşındaki Zeynep Dönük de terdavi gördüğü Malatya Devlet Hastanesi'nden Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Merkezine ait minibüsle alınarak Yeşilyurt ilçesi Yavuz Selim Mahallesindeki TOKİ Ortaokulu'nda 2868 nolu sandıkta oyunu kullandı.

Dönük, ilk kez oy kullandığı için çok mutlu olduğunu belirterek, "Malatya Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederim. Oy kullanmak için beni buraya getirdiler" dedi.

- Balıkesir'de 103 yaşındaki seçmen oy kullandı

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, 103 yaşındaki Haşmiye Hattatoğulları, iki refakatçisinin desteğiyle oy kullandı. Nüfus kaydına göre 1912 doğumlu olan ve konuşmakta zorlanan Hattatoğulları, Kurtuluş İlkokuluna geldi. Hattatoğulları, iki refakatçisiyle yürüyerek geldiği sandık başında oyunu kullandı. Hattatoğlu, görevliler ve vatandaşların ilgi odağı oldu.

Susurluk ilçesindeki Beşeylül İlkokulunda ise oyunu kullandıktan sonra cep telefonuyla pusulanın fotoğrafını çeken bir kadın hakkında yasal işlem yapıldı. Kadının, polise "Hatıra kalsın diye fotoğrafı çektim" dediği öğrenildi.

Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kalan yaşlıların bazıları da görevlilerin yardımlarıyla oylarını kullandı.

- Ambulansta oy kullandılar

Siirt'te "Evde Bakım Hizmetleri" kapsamında sağlık hizmeti alan birisi yatalak hasta diğeri engelli iki vatandaş, kendileri için tahsis edilen ambulanslarla giderek oy kullandı.

Kooperatif Mahallesi'nde yaşayan 78 yaşındaki yatalak Hikmet Nart ile bedensel engelli 65 yaşındaki Suna Karaca, talepleri üzerine evlerine gelen ambulanslarla oy kullanacakları Şehit Orgeneral Eşref Bitlis Ortaokulu'na getirildi.

Nart ve Karaca'nın oy kullanacağı salona taşınmasının zor olacağının belirtilmesi üzerine sandık görevlileri, oy pusulasının ambulansa getirilmesine karar verdi. Nart ve Karaca, seçim görevlilerinin nezaretinde ambulansta oylarını kullandı.

Nart, kardeşlik ve huzur istediklerini belirterek, "Allah milletimizi ve dinimizi korusun. Seçimlerin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz" dedi.

Karaca ise ülkeye hayırlı olacak partinin seçilmesini diledi. Karaca, "Allah huzurumuzu bozmasın. Barış ve kardeşlik olsun" diye konuştu.

Kurtalan ilçesinde de aynı kapsamda sağlık hizmeti alan 89 yaşındaki Ahmet Taş ve eşi Esma Taş da ambulansla getirildiği Ertuğrul Gazi İlkokulu'nda oyunu kullandı.

    Kaynak: AA