'Bölgede Denge Unsuru Olmaya Devam Edeceğiz'

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul milletvekili adayı Ali Sarıkaya, dış politikadaki temel hedeflerinden birinin, Türkiye'nin kendi bölgesinde istikrar adası olmaya devam etmesini sağlamak olacağını belirterek, "Transatlantik ortaklarımızla, Avrasya ve Ortadoğu'daki yakın ilişkilerimizle, bölgede bir denge unsuru olmaya devam edeceğiz'' dedi

Sarıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçim atmosferinin iyi geçtiğini, halkın teveccühünü seçim meydanlarında yakinen yaşadıklarını belirtti.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mitinglerindeki coşkunun, AK Parti'nin yeniden iktidara geleceğinin ilk işareti olduğunu söyleyen Sarıkaya, Davutoğlu'nu bağrına basan necip Türk milletinin, 7 Haziran'da istikrarı destekleyeceğini gösterdiğini aktardı.

AK Parti'nin seçim sonrası hedeflerine ilişkin değerlendirmede bulunan Sarıkaya, öncelikli hedefin yeni anayasa olduğunu vurguladı.

Yeni anayasanın, toplumun tüm kesimlerinin görüşleri alınarak hazırlanacağını ve Başkanlık yolunda ilerleme hedeflerini ortaya koyacağını kaydeden Sarıkaya, ''İnşallah halkımız bize yeterli milletvekili sayısını verirse, yeni anayasayla birlikte bir sistem değişikliği ve Başkanlık sistemine geçmek ilk hedefimiz olacak'' dedi.

Çözüm Süreci ile ilgili yola nasıl çıktılarsa, bütün engellemelere rağmen öyle devam edeceklerini anlatan Sarıkaya, ''8 Haziran sabahı ilk işimiz, Çözüm Süreci'nde yeni ve kararlı adımlar atmak olacak'' diye konuştu.

Sarıkaya, 2015-2019 arasındaki seçimsiz dönemde, toplumun her kesimini içine alan katılımcı demokrasi uygulamalarını hayata geçirmenin öncelikli hedefleri arasında yer alacağını söyledi.

- ''4 yıllık süreçte yıllık 1-2 milyon iş alanı açılacak''

Özellikle iyi eğitimli gençlere istihdam oluşturmak için sanayi-eğitim iş birliğiyle yeni organize sanayi bölgelerinin kurulacağını belirten Sarıkaya, yerli tank, yerli füze, yerli savaş uçağı ve yerli yolcu uçağı üretilecek yeni fabrikalarda bu gençlerin istihdam edileceğini anlattı.

Sarıkaya, geçen yıl 1,5 milyon gence istihdam sağlandığını, gelecekteki 4 yıllık süreçte yıllık 1-2 milyon iş alanı açarak gençlerin ülke ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlayacaklarını bildirdi.

Emekli maaşlarına iyileştirme getireceklerini, kamudaki taşeron işçileri kadroya alacaklarını belirten Sarıkaya, ''Özel güvenlik çalışanlarının mağduriyetlerinin farkındayız. Adliye gibi güvenliğin sıkı olması gereken yerlerdeki özel güvenlik görevlilerini sınavla emniyet bünyesine alacağız. Özel güvenlik sistemi de devam edecek'' dedi.

- ''Tek yetkili devlet olacak''

Yargı reformu sürecinin seçim sonrasında da devam edeceğini bildiren Sarıkaya, ''Yargıya duyulan güvenin tam ve mutlak olduğu bir yargı mekanizmasını hayata geçirmek öncelikli hedefimiz olacak'' diye konuştu.

Sarıkaya, bürokrasiyi tümüyle rasyonel zemine oturtacaklarını ifade ederek, ''Ehliyet ve liyakat esaslı yeniden bir bürokratik yapılanma olacak. Şu grup, bu grup, şu cemaat, bu cemaat olmayacak. Tek yetkili devlet olacak. Devletin koyduğu kurallar ve şartlar çerçevesinde ehliyet ve liyakate dair yeni bir yapılanma olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Şehirlerin tarihi kimliğini, mimarisini koruyup, bozulmaları düzelterek, bütün ihtiyaçları giderecek yeni bir şehir planlamasını hayata geçireceklerini söyleyen Sarıkaya, "Tarihi kimliğimize uygun yeni imar projeleriyle, şehir kimliklerimizin tekrar öne çıkmasının önünü açacağız'' dedi.

- ''Bölgede, mezhepçilik ve aşırılıklarla mücadele konusunda kararlıyız''

Sarıkaya, Türkiye'nin dış politika konusunda maksimum entegrasyon ve komşularla sıfır problem prensibiyle hareket ettiğini anlatarak, şöyle devam etti:

''Coğrafyamızı, sınırlarımız sabit kalmak şartıyla hinterlandımızı geliştirmeye çalıştık. Dış politikadaki temel hedeflerimizden biri, ülkemizin kendi bölgesinde istikrar adası olmaya devam etmesini sağlamaktır. Transatlantik ortaklarımızla, Avrasya ve Ortadoğu'daki yakın ilişkilerimizle, bölgede bir denge unsuru olmaya devam edeceğiz. Bizim hem batılı hem bölgesel dinamikleri harmonize edebilme özelliğimiz var. Seçimden sonra kuracağımız hükümetimizle Ortadoğu'da barış, istikrar ve refah için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.

Ortadoğu'da yaşanan demokratikleşme hareketleri ve çabalarına son derece önemli destek sağladık. Mısır, Suriye, Libya'da, bütün ülkelerde diktatörlerin değil, özgürlük ve onur arayışındaki kitlelerin yanında olmayı tercih ettik. Bu tercihimiz sürecek. Komşularımızla her türlü iyi ilişkilerimizi bize bağlı olacak şekilde devam ettirmeye kararlıyız. Bölgede, mezhepçilik ve aşırılıklarla mücadele konusunda kararlıyız.''

Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı ve Davutoğlu'nun başbakanlığında, AK Parti'nin yönetimde olduğu bir Türkiye'de, DAEŞ gibi aşırı akımların vücut bulamayacağına inandıklarını vurgulayan Sarıkaya, ''Çünkü bizim sunduğumuz İslam geleneği, Türk medeniyeti, bugüne kadar bölgedeki İslam anlayışı, akımların yer bulmasına ve yeşermesine izin vermeyecektir. Bunun da tüm dünya tarafından farkındalık oluşturacağına inanıyorum'' dedi.

Sarıkaya, Suriye rejiminden kaçan mazlum ve masum halkın Türkiye'ye ve diğer komşu ülkelere sığındığını hatırlatarak, Türkiye'nin çevresindeki ülkeler için güvenli liman olduğunu belirtti.

Suriyeli sığınmacılara yaklaşık 5 milyon dolar harcama yaptıklarını aktaran Sarıkaya, şunları kaydetti:

"Önemli olan halkların, milletlerin kardeşliğidir. Bu mazlum ve masum insanlara yardıma devam edeceğiz. Daha önce CHP iktidarının Azeri Türk kardeşlerimizi Ruslara teslim ettiği gibi Suriyeli Müslüman kardeş halkımızı Suriye rejiminin bombalarına terk etmemiz söz konusu olmayacak. Bu süreçte uluslararası barış çabalarının öncüsü olduk fakat katil Suriye rejimi buna yanaşmadı ve katliamlara devam etti. Demokratik çözümü hayata geçirmek, Suriyeli kardeşlerimizin müreffeh ve demokratik bir yaşama kavuşmaları için elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz. İnşallah en kısa zamanda Suriye'de demokratik adil seçimler sonucunda, kendi kendini yöneten, toprak bütünlüğüne sahip bir Suriye'yi göreceğiz. Suriye halkı da Türkiye halkının kendilerine gösterdiği bu alicenap davranışları unutmayacak.''

- Koalisyon söylemleri

Sarıkaya, artık ikinci yarının başladığına işaret ederek, ''Birilerinin hesabı koalisyon kurmak olabilir. Şundan eminiz ki 8 Haziran sabahı çok daha güçlü bir AK Parti iktidarıyla Türkiye uyanacak. Bazı karanlık mihrakların AK Parti iktidarı yerine kaos ve düzensizlik getirecek ittifak ve koalisyon senaryolarına bu milletin karnı tok. Milletimiz en güzel cevabı sandıkta verecektir'' dedi.

Kaynak: AA