'Ramazanda Caz' Festivali

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Hakan Erdoğan Productions tarafından düzenlenen, "Ramazanda Caz" festivali, 4-11 Temmuz tarihleri arasında Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilecek.

'Ramazanda Caz' Festivali
Beyoğlu'ndaki Fransa Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, 10 Temmuz'da Andre Manoukian Quartet ile Okay Temiz'in, festival kapsamında sahne alacağını söyledi.

Fransa Sarayı'nda geçen yıl ilk kez bir iftar yemeği verildiğini ve sarayın bahçesinde halka açık bir konser düzenlendiğini hatırlatan Domenach, "Çok beğeni topladık ve bu yolda cesaretlendik. Böylece, en az geçen seneki kadar farklı bir iftar yemeği düzenlemeye karar verdik" diye konuştu.

Domenach, bir gazetecinin, Ermeni asıllı bir Fransız sanatçının konser verecek olması nedeniyle, 1915 olaylarına vurgu yapması üzerine, şunları kaydetti:

"Bu, kültürel bir etkinlik ve kardeşlik buluşması. Kültürel açılımıyla, kardeşlik ve çeşitlilik mesajını vermek istiyoruz. Bu konser, ailesi Türk asıllı olan Ermeni -Fransız müzisyenle, Roman geleneğinden 3 müzisyen ve Okay Temiz'i bir araya getirecek. Konser aynı zamanda Türkiye ile Fransa'nın kültürel çeşitliliğinin bir buluşması olacak."

- "Bu konser kültürel bir zenginliğe işaret ediyor"

Andre Manoukian'ın, 'Milliyetçi bir Ermeni'den çok, açık fikirli bir Türk ile daha iyi anlaşacağımı düşünüyorum' yönündeki sözüne dikkati çeken Başkonsolos Domenach, "2015 yılında Ankara ve İstanbul'da bu müzikal buluşmanın gerçekleşmesi çok önemli. Çünkü Roman geleneğinden olan müzisyenler Türkiye'nin çeşitliliğini gösterirken, bu konser de yine bir kültürel zenginliğe işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Muriel Domenach, Andre Manoukian Quartet'in 11 Temmuz'da Ankara'daki büyükelçilik bahçesinde de sahne alacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu, bir geleneği başlatma amacımızı gösteriyor. Bu gelenek, hem geleneklere, hem modernizme hem de kültürlerin buluşmasına verdiğimiz önemi gösteriyor. Amacımız farklı kültürlerden insanları biraraya getirebilmek ama bu kolay bir iş değil. Benim ve Hakan Bey'in gurur duyduğumuz gibi, düzenlediğimiz iftar yemeği ve ertesindeki konser, bize geçen sene çok farklı yaş grupları, farklı dinler ve çevrelerden insanları bir araya getirme fırsatı verdi."

Amaçlarının, ramazan geleneğinden yola çıkarak ve müzik aracılığıyla, çeşitlilik ve kardeşliği vurgulamak, güçlendirmek olduğunu ifade eden Domenach, "Fransa Sarayı'nda böyle bir etkinlik yapmayı önemsiyorum, çünkü Fransız laikliği genellikle yanlış anlaşılıyor. Bazen olduğundan daha katı gösteriliyor. Fransız laikliği, kapalılık üstüne kurulu değildir. Kendi başına bir hedef, amaç değildir. İnananlar ve inanmayanların birlikte yaşamasını sağlar. Elbette farklılıklar her zaman gerginlikler yaratır" dedi.

- Açılış konseri Okay Temiz ve Roman Orkestrası'ndan

Hakan Erdoğan da 2010'da başlatılan Ramazan'da Caz'ın çok beğenildiğini dile getirerek, festival programını anlattı.

Yerli ve yabancı sanatçıları ağırlayan festivalin, 4 Temmuz'da Okay Temiz ve Roman Orkestrası'nın Uniq Açıkhava Sahnesi'nde vereceği konserle başlayacağını hatırlatan Erdoğan, 5 Temmuz'da Yasmine Hamdan'ın, 9 Temmuz'da ise Pier Blanchar ve Gypsy Jazz Quartet'in Uniq Açıkhava Sahnesi'nde konser vereceğini kaydetti.

Erdoğan, Andre Manoukian Quartet'in, 10 Temmuz'da Fransa Sarayı'nın bahçesinde gerçekleştireceği konserde ayrıca Türk-Roman müziğinin önemli isimlerinden Yarımdünya Hasan, Hacı Rüstem Çembeli ve Ahmet Özden'in de Manoukian Quartet'e eşlik edeceğini aktardı.

Etkinliğin bu yıl Ankara'da da müzikseverlerle buluşacağını vurgulayan Erdoğan, "Son konserimizi de ilk defa Ankara'da yapacağız. Büyükelçi, büyükelçiliğin bahçesini açtı bize. Orada ilk kez seyircili konser olacak. Ben, girilemeyen mekanları insanların görebileceği hale getirmeyi çok seviyorum" dedi.

Kaynak: AA