'Bundan Sonraki Amacımız Patentleri Pazarlamak'

Sakarya Teknokent bünyesindeki ADAPTTO'nun Direktörü Tahsin Engin, her ay 5-6 civarında patent veya faydalı model başvurusu yaptıklarını belirterek, bu aşamadan sonra patentlerin gelir getirici hale gelmesini amaçladıklarını ifade etti.

Adres Patent'ten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Engin, üniversite-sanayi işbirliği konusunda 2015 yılı içerisinde 20'nin üzerinde projeye start verdiklerini bildirdi. Amaçlarının, akademisyenlerle sanayicilerin iş birliğini artırarak nitelikli buluşların ülke ekonomisine kazandırılması olduğunu ifade eden Engin, şöyle devam etti:

"Hem akademisyenleri ve sanayicileri bilinçlendirmek, hem de buluşların patentlenmesi konusunda farkındalık oluşturmak için bu yıl çeşitli eğitimler planladık. Bu doğrultuda Adres Patent firması ile ortaklaşa Triz (Çelişki Matrisi), Patent Araştırma & Araştırma Raporu Yorumlama, Koruma Kapsamı ve Patent Haklarının İhlalinin Tespiti, Patentin Ekonomik Değeri ve Ticarileştirme konularını kapsayan bir eğitim programı düzenledik."

Engin, geçen 2 ay içerisinde Sakarya Üniversitesinden başta TÜBİTAK olmak üzere diğer ulusal ve uluslararası fonlara yapılan proje başvurularında rekor kırıldığını vurguladı. 100'ün üzerinde bilimsel projenin hazırlanmasına doğrudan veya dolaylı olarak destek verdiklerini belirten Engin, şunları kaydetti:

"Sadece Sakarya Üniversitesi olarak her ay Türk Patent Enstitüsü'ne 5-6 civarında patent veya faydalı model başvurusunda bulunuyoruz. Ayrıca son 1,5 yılda akademisyenlerimize ait 50'nin üzerinde patent başvurusunu onlara hiçbir yük yüklemeden gerçekleştirdik. Bundan sonra amacımız sadece patent başvurusu almak veya yapmak değil, aynı zamanda bunları pazarlamak olacak.

Çok iyi futbol oynamanıza rağmen gol atamamışsanız, başarınız gölgelenmiş, emekleriniz karşılık bulamamış demektir. Bu açıdan Teknoloji Transfer Ofislerinin (TTO) golü, koruma altına almış olduğu fikri mülkiyetlerin satışı ve böylece gelir getirici hale gelmesidir."

Kaynak: AA