Hasat Öncesi Zirai İlaç Denetimi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tarladan sofraya güvenilir gıda için meyve ve sebzelerde hasat öncesi zirai ilaç denetimi.

Müdürlükten yapılan açıklamada, 2015 yılı üretim sezonunda Bilecik'te bakanlıkça belirlenen ürünler için hasat öncesi denetimler yapılarak numune alındığı belirtilerek, uygulamayla zirai mücadele ilaçları kullanımında limit aşımı tespitinde uygulayıcının ve üreticinin denetlenmesi, uygulama kayıtlarının kontrolü ile ürünün tüketiciye ulaşmadan sorunun kaynağında tespitinin amaçlandığı kaydedildi.

Yapılan denetim ve kontrollerde üretim başlangıcı olan meyve ve sebzelerden numuneler alınarak, laboratuvarlarda pestisit analizine tabi tutulduğu belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Hasat öncesi denetim kapsamında yapılan analiz sonucunda tavsiye dışı Bitki Koruma Ürünü kullanımı tespit edilmesi durumunda üreticiye idari para cezası uygulaması, ülkemizde kullanımı yasaklı ürün, tavsiye dışı ve başka ürünlerde ruhsatlı ise ürünün hasat edilen kısmı imha edilecek. Hasat edilmeyen kısmı ruhsatlı olduğu en yakın ürüne göre hasadı geciktirilecek. Hasat edilmeden önce numune alınan bitkisel ürünler için hasat geciktirme işlemi uygulanarak, değerlerinin altına düşmesi sağlanacaktır. İmha işlemleri tüm masrafları üretici tarafından karşılanmak üzere müdürlük gözetiminde gerçekleştirilecek. Denetim esnasında gerekli kolaylığı göstermeyenler hakkında idari para cezası uygulanacak. Üreticilerin her hangi bir mağduriyetle karşı karşıya kalmamaları için üretim sezonu süresince kullanacakları zirai mücadele ilaçlarını en yakın il ve ilçe müdürlüklerine veya reçete yazma yetkisine sahip ziraat mühendislerine reçete ettirerek kullanmalıdırlar. Özellikle taze sebze ve meyve üretiminde bahçeden veya tarladan sofraya güvenilir gıda için kayıtlı, kontrollü ve izlenebilir tarım şarttır."

Kaynak: AA