Plastik Sektörünün İSO-500 Karnesi

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 2014 yılı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasında listeye giren plastik ve kauçuk firma sayısının bir önceki yıla göre azaldığını, firmaların karlılığında ise sınırlı artış yaşandığını bildirdi.

PLASFED, İSO tarafından açıklanan "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinde yer alan plastik ve kauçuk firmalarını değerlendiren bir rapor hazırladı.

Rapora göre, İSO 500 listesinde 21 plastik ve kauçuk ürün ile hammadde imalatçısı firma yer aldı. Bir önceki yıl 23 firmanın bulunduğu listeye, bu yıl 14 plastik, 7 kauçuk imalatçısı firma girdi. Bir önceki listede 16 plastik firması varken, kauçuk firmalarının sayısı bu yıl değişmedi.

İSO 500 listesindeki plastik ve kauçuk firmalarının ihracatı, 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 4,3 azalarak 2 milyar 264 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Geçen yıl plastik ve kauçuk sektöründe net işletme sermaye yeterliliği ve kısa vadeli borç ödeme kabiliyeti de bir önceki yıla kıyasla 2 puan arttı. Bu dönemde, listede yer alan plastik ve kauçuk sektörü firmalarının kısa vadeli borç ödeme güçleri ise yüzde 157 oldu.

Plastik ve kauçuk sektörü firmalarının karlılıklarında, 2013 yılına kıyasla kısmi iyileşme sağlandı. Plastik ve kauçuk firmalarının satış karlılığı 2013'te yüzde 3 düzeyindeyken, geçen yıl yüzde 5,6'ya yükseldi.

- "Karlılığı ve yatırımları artırmamız gerek"

Açıklamada görüşlerine yer verilen PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, İSO 500 listesinin Türkiye imalat sanayisinin sorunlarına işaret eden bir sonuç ortaya koyduğunu belirtti.

Plastik sektörünün sadece son tüketiciye ulaşan ürünlere değil, havacılık ve uzay sanayisinden inşaata, gıda sektöründen otomotive kadar bütün sektörlere ara ürün sağladığını belirten Aksoy, şunları kaydetti:

"Plastik sektörüne bakarak imalat sanayisinin durumunu görebilirsiniz. İSO 500 listesine baktığımızda imalat sanayimizin, özellikle mali göstergeler, karlılık ve üretimden satışlar bakımından sorun yaşadığını görüyoruz. Listeye giren en son sanayi şirketinin üretimden satışları, ortalama bir toplu konut projesinin büyüklüğü kadar. Sanayicilik meşakkatli bir iş. Buna karşılık karlar sürekli düşüyor ve iş ortamını bozucu etkiler görülüyor. Bir an önce başta plastik ve kauçuk sektörü olmak üzere, imalat sanayiine odaklanarak, karlılığı ve yatırımları artırmamız gerek."

Aksoy, söz konusu sektörlerdeki sorunların çözümü için geç kalınmaması gerektiğini vurgulayarak, kaynak tahsisinde imalat sanayiye dönerek ihracatın daha fazla desteklenmesi ve haksız rekabetin önlenmesi için yerli üreticinin daha fazla korunması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: AA