Varisler Müze Olmasına Müsaade Etmeyince Menderes'in Evi De Mahzunlaştı
Merhum Başbakan Adnan Menderes’in doğum yılı olan 1899’dan idam edildiği 17 Eylül 1961’e kadar olan hayatının önemli bir kısmının geçtiği Aydın Çakırbeyli Köyü’nde bulunan çiftliğindeki evi kaderine terk edildi. Birçok bakan, vali ve devlet adamının Menderes’in evinin müze yapılması için başlattığı girişim Menderes’in varislerinin bazılarının izin vermemesi nedeniyle sonuçsuz kalırken, Menderes’in evi adeta çürümeye terk edildi. Şu anda çiftlik Menderes Ailesi tarafından kiraya verildiği için, kahya evleri yenilenirken, Menderes’in konağının ise çürümeye terk edilmesi dikkat çekti. Yöre sakinleri duruma üzüldüklerini belirterek başka yerlerden gelip de Menderes’in evini soranlara evin kötü durumu nedeniyle ’Şurası’ demeye utanır hale geldiklerini söylediler.
Dönemin Kültür Bakanları Atilla Koç ve Ertuğrul Günay’ın yanı sıra Aydın Valilerinin de defalarca Adnan Menderes’in evinin demokrasi müzesi olması için başlattığı girişimler belli bir noktaya kadar gelmiş ancak Menderes’in Varislerinden Merhum Aydın Menderes müsaade etmeyince proje askıya alınmıştı. Aydın Menderes’in de vefatının ardından Türkiye Cumhuriyeti için pek çok önemli kararın alındığı Adnan Menderes’in evi tamamen kaderine terk edildi.
Demokrasi şehidi Adnan Menderes, memleketi Aydın’da idam edilişinin 50’nci yıl dönümü etkinliklerine katılan dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Menderes’in köyü Çakırbeyli’de bulunan evinin ‘Demokrasi Müzesi’ne dönüştürülmesi için çok emek verdiğini belirtmişti. Bakanlığı döneminde çiftliğin müzeye dönüştürülmesi için çabaladığını ancak netice alamadığını belirten Koç, “Adnan Menderes’in varisleri çiftliğin müzeye dönüştürülmesi konusunda anlaşamadı. Aydın Menderes müsaade etmedi. Bakanlığım dönemimde müze için her şey hazırdı. Mirasçıları vermeyince şimdi şehir merkezine kurulacak” dedi.
Aydın Menderes’in 23 Aralık 2011 tarihinde hayatını kaybetmesinin ardından 25 Aralık Günü Aydın Çakırbeyli’ye gelerek Menderes için düzenlenen gıyabı cenaze namazına katılan dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, Menderes’in evinin “Demokrasi müzesi” olacağını söylemişti.
Başta Aydınlılar olmak üzere pek çok vali ve eski bakanların hayali olan proje, Merhum Menderes’in evi ile birlikte çürümeye terk edildi.
Bölgeye gelen pek çok kişinin Menderes’in evini sorduğunda evin içinde bulunduğu durumdan dolayı ‘şurası’ demeye bile utandıklarını belirten yöre sakinleri “Demokrasi şehidinin evinin durumu adeta içler acısı. Zaman zaman çeşitli yerlerden gelip Menderes’in hatıralarını yaşamak için soranlar oluyor. Ama biz ’şurası’ demeye utanıyoruz. Menderes’in evi de menderesin makus talihi gibi mahzunlaştı. Keşke varisleri müze yapılmasına müsaade etselerdi” diye konuştular.