Etiyopya'daki Genel Seçimler

Etiyopya'da, 1991 yılından bu yana iktidarda olan Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesinin (EPRDF) ile ittifak ettiği bölgesel partilerin, meclisteki 547 sandalyeden 546'sını kazandığı bildirildi.

Etiyopya'daki Genel Seçimler
Etiyopya Ulusal Seçim Kurulu, 24 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerin resmi sonuçlarını bugün açıkladı. Ülkedeki 58 siyasi parti ve 5 bin 819 adayın yarıştığı seçim sonuçlarına göre, iktidardaki EPRDF ile ittifak ettiği bölgesel partiler, açıklanan koltukların tamamını kazandı. Seçim Kurulu, EPRDF'nin oy oranını yüzde 82 olarak ilan etti.

Meclisteki 547 koltuktan 500'ünü EPRDF kazanırken, müttefikleri Halk Demokrat Partisi 24, Benishangul Gumuz Demokratik Halk Partisi 9, Afar Ulusal Demokratik Parti 8, Gambella Halk Birlik Demokratik Hareketi 3, Harari Ulusal Ligi 1 ve Argoba Halkların Demokratik Örgütü 1 koltukla parlamentoda temsil edilecek. Mecliste henüz netleşmeyen 1 milletvekilinin ise seçim sonuçlarının kesinleşmediği Bonga Bölgesi'ne ait olduğu kaydedildi.

Ülkeyi 1991'den beri yöneten EPRDF, Oromo Halk Demokratik Örgütü, Amhara Ulusal Demokratik Hareketi, Güney Etiyopya Halkları Demokratik Cephesi ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nden oluşuyor.

Ülkedeki muhalefet partileri açıklanan sonuçlara tepki gösterdi. Etiyopya'nın önde gelen muhalif partileri, Semayawi (Mavi) Parti ile Etiyopya Demokratik Diyalog Forumu (MEDREK) yaptıkları yazılı açıklamalarda, "seçimleri ve sonuçlarını reddettiklerini" belirtti.

Kaynak: AA