ABD'deki Kilise Saldırısı

ABD'nin Güney Carolina eyaletinde 9 kişinin öldüğü tarihi kiliseye yönelik saldırıyı beyaz Amerikalı Dylaan S. R'nin gerçekleştirdiği, olayın "nefret suçu" olduğu bildirildi.

Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), Güney Carolina'ya bağlı Charleston'da Emanuel Afrikan Methodist Episkopal Kilisesi'ne düzenlenen ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının failinin 21 yaşındaki beyaz Amerikalı Dylaan S. R. olduğu açıklandı.

Daha önceki açıklamasında saldırıyı 21 yaşlarında sarı saçlı bir beyaz Amerikalı tarafından gerçekleştirildiğini ve olayın nefret suçu olduğunu belirten Charleston Emniyet Müdürü Gregory Mullen, saldırganın aranmasına devam edildiğini ve nerede olabileceği hakkında kesin bilgi sahibi olmadıklarını ifade etti.

Mullen, saldırganın çok tehlikeli olduğunu, saldırının ardından başlattıkları soruşturmaya FBI ile Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu ile diğer kuruluşların da katıldığını kaydetti.

Charleston'daki nefret saldırısında, saldırıda aralarında kilisenin papazı ve Demokrat Parti Eyalet Senatörü Reverend Clementa Pinckney'in de bulunduğu 6'sı kadın 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Charleston Belediye Başkanı Joe Riley ise gazetecilere yaptığı açıklamada olayı, "dengesiz ve nefretle dolu birinin dipsiz ve tarifsiz eylemi" olarak niteledi. 1963 yılında Alabama'nın Birmingham kentindeki siyahilerin gittiği kiliseye düzenlenen saldırıda 4 kız çocuğu öldürülürken saldırıyı kimin düzenlediği bulunamamıştı. Olay, ABD'deki yurttaşlık hakları hareketinin büyümesine neden olmuştu.

Charleston'da Emanuel Afrikan Methodist Episkopal Kilisesi, ABD'nin güneyindeki siyahilerin gittiği en eski ve büyük ibadethane olarak bilinirken, kurucularından birinin beyaz Amerikalıların arazilerinde çalışan kölelere özgürlük verilmesini savunan ve daha sonra yakalanarak idam edilen bir Amerikalı olduğu belirtiliyor.

Saldırının ardından Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarından Jeb Bush'un perşembe günü yapacağı seçim kampanyası etkinliğini iptal edildiği duyuruldu.

Kaynak: AA