Steinmeier-Gentiloni Ortak Basın Toplantısı

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya'nın bu yıl envanterine yeni balistik ve kıtalar arası füze katması ile ilgili olarak, "Rusya'nın stratejik olarak roket sayısını artırması benim açımdan çok gereksiz ve şüphesiz 1989 yılında dünyanın Avrupa'nın istikrarı çerçevesinde vermiş olduğu kararı da desteklemiyor" dedi.

Steinmeier, İtalyan mevkidaşı Paolo Gentiloni ile dışişleri bakanlığı binasında yapmış olduğu basın toplantısında, Avrupa'da artık bir birine silah doğrultan kimsenin kalmadığını fakat "soğuk savaş" döneminden kalma eski reflekslerin sanki hala canlı olduğunu söyledi.

Bu tarz reflekslerden ve gerginliklerin artırılmasından kaçınılması gerektiğini belirten Steinmeier, "Duvarın yıkılmasından sonra birlikte inşa ettiğimiz Avrupa'daki barış sürecinin kısa süre içinde yıkılmamasına dikkat etmek zorundayız" diye konuştu.

Steinmeier, ne "retorik" olarak ne de "gerçekte" gerginliklerin artırılmasının önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden Steinmeier, "Rusya'nın stratejik olarak roket sayısını artırması benim açımdan çok gereksiz ve şüphesiz 1989 yılında dünyanın Avrupa'nın istikrarı çerçevesinde vermiş olduğu kararı da desteklemiyor" dedi.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, ülkenin üst düzey yetkilileri, Rusya'nın Avrupa'daki "saldırganlığını" caydırmak ve nükleer füze denemesinde bulunduğu iddialarına karşı Pentagon'un bazı Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerine aralarında 500 ila 5 bin 500 kilometre menzilli karadan fırlatılan füzeler dahil ağır silahlar ve asker konuşlandırmayı önerdiğini yazmıştı.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusunun nükleer envanterine bu yıl 40 yeni kıtalar arası ve balistik füzenin katılacağını söylemişti.

- Yunanistan da bir şeyler yapmalı

İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni ise Yunanistan ile devam eden müzakere sürecine değinerek, çözümün Perşembe günü yapılacak Avro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısında bulunabileceğine işaret etti.

"Yunanistan da anlaşma için bir şeyler yapmalı" ifadesini kullanan Gentiloni, yürütülen müzakere sürecine ilişkin yeni denemelere ve risklere girilmemesi gerektiğini söyledi.

Gentiloni, ayrıca anlaşma zeminine mutlaka gelinmesi gerektiğine işaret ederek, "Bunu sadece İtalya için değil aksine Avrupa için söylüyorum" dedi.

Kaynak: AA