İnternetten Satışlar Artıyor

E-ticaret sektörü firmalarından n11.com Genel Müdür Yardımcısı Kadri ǖzdal, Türkiye'de toplam ticaret hacminin yüzde 3'ünü oluşŸturan e-ticaretin artırılması için çaba gösterdiklerini söyledi.

KOBİ'lerin ticaret hacmini büyütmek amacıyla n11.com tarafından Türkiye genelinde başŸlatılan "n11.com Anadolu'ya UğŸur Getiriyor" konulu seminerin üçüncüsü bugün Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) düzenlenecek.

Seminer öncesi GTO BaşŸkanı Eyüp Bartık ve n11.com Genel Müdür Yardımcısı Kadri ǖzdal, GTO'da basın toplantısı düzenledi.

ǖzdal, ticaret hacmi ve potansiyeli yüksek yerel işŸletmelerin büyümesi ve önünün açılması için e-ticaretin önemli olduğŸunu belirtti.

Türkiye'de e-ticaret sektörüne öncülük edecek birçok yeniliğŸe imza attıklarını kaydeden ǖzdal, "Geçen yılı, 21 bin kayıtlı mağŸaza, 24,5 milyon kayıtlı ürün, 4 milyona yakın üye ve toplamda 200 milyon ziyaretçi sayısı ve 770 milyon liralık ticaret hacmi ile tamamladık" dedi.

İnternetten satışŸların başŸladığŸı ilk yıllarda yüzde 75 civarında olan elektronik ürün satışŸının bugün yüzde 40'lara kadar düşŸtüğŸünü dile getiren ǖzdal, e-ticarette de homojen bir dağŸılım oluşŸmaya başŸladığŸını aktardı.

E-ticarete giren işŸletmelerin maliyetlerini büyük oranda azalttığŸına dikkati çeken ǖzdal, şŸunları söyledi:

"Türkiye'de toplam ticaret hacmi 5,5-6 milyar dolar civarında. Bu rakamın e-ticarete konu olan kısmı ise yüzde 3 dolayında. Avrupa'da ise bu oran yüzde 12, ABD'de yüzde 21'e ulaşŸtı. Yani günümüzde doğŸru pozisyon alan satıcılar ayakta kalacak. LJok yakın bir zamanda Türkiye'nin ürünlerini diğŸer ülkelere de satacağŸız. Bu konudaki yasal düzenlemeyle ilgili çalışŸmalar devam ediyor. Türkiye, potansiyeli olan bir ülke. Bu potansiyeli mutlaka değŸerlendirmeliyiz."

Bartık da Türkiye'de 40 milyar lira civarında olan e-ticaret hacminin 2023'te 316 milyar liraya çıkmasının beklendiğŸini söyledi.

E-ticaret satışŸlarının Bankalararası Kart Merkezi tarafından tutulduğŸunu dile getiren Bartık, "Rakamlara bakıldığŸında sektörün ne kadar hızlı gelişŸtiğŸini görebiliriz. Biz de Gaziantep olarak bu gelişŸimin gerisinde kalamayız. Yeni bir dünya kuruluyor. Bu yeni dünyada rol alabilmek için e-ticaretten daha fazla pay almamız gerek" diye konuşŸtu.

Kaynak: AA