'Muhteşem Şanghay' Etkinliği

Çin'in Şanghay kentinin tanıtımı amacıyla düzenlenen "Muhteşem Şanghay" etkinliği, Çinli ve Türk davetlilerin katılımıyla başladı.

Şişli'de ÖzdilekPark AVM'de Şanghay Belediyesi Enformasyon Ofisi ve Şanghay Uluslararası Kültür Derneği tarafından organize edilen etkinlik, China Today Dergisi, Şanghay East Radio, Şanghay Kütüphanesi, Turkuvaz Medya Grubu ve Radyo Ritim'in desteğiyle gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşan Çin'in İstanbul Başkonsolosu Gu Jingqi, "Bir Kuşak-Bir Yol" projesiyle Çin'de ekonomisi en gelişmiş kent olan Şanghay'ın, Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren bir köprü olarak önemli bir konuma sahip Türkiye'ye ulaştığını, bu kapsamda somut işbirliğine hazır olduklarını aktardı.

Mayısta Şanghay Belediye Başkanı Yang Xiong'un başkanlığındaki bir heyetin İstanbul ve Ankara'yı ziyaret ettiğini anlatan Jingqi, ziyaretlerin ardından düzenlenen bu etkinliğin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine dinamizm katarak, "Bir Kuşak-Bir Yol"un inşa sürecini güçlendirdiğini vurguladı.

Jingqi, Şanghay'ın enerji dolu bir kent olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Çin'in dışa açılma ve reform politikasını benimsemesinden sonra Şanghay hızla gelişiyor. Kültür hızla zenginleşiyor. Yaşam istikrarlı ve uyumlu. Şanghay, Çin'in ekonomik ve ticari merkezi durumunda. İş bulmak ve kendini geliştirmek amacıyla Şanghay'a gelip yerleşen, yerli ve yabancı sayısı her geçen gün artıyor."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Bülent Erman Tuncer de Çin ve Türkiye arasındaki ilişkilerin her geçen yıl daha da geliştiğine vurgu yaparak, 2012'nin Türkiye'de Çin Kültürü Yılı olarak kutlandığını, 2013'ün ise Çin'de Türkiye yılı ilan edildiğini söyledi.

İki ülke arasında karşılıklı etkinlikler yapıldığını kaydeden Tuncer, "Kültürel bağlarımızı güçlendiriyoruz. Bu kültürel bağların güçlenmesi sonucunda, hem ekonomide hem de siyasetteki ilişkilerimizi de geliştirmeye çalışıyoruz. Çin ve Türkiye halkı birbiriyle kaynaşıyor, tanışıyor ve birlikte yeni bir dünyayı kurmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Şanghay Belediyesi Enformasyon Ofisi Genel Müdürü Zhu Yonglei ise etkinliği düzenlemekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Yonglei, Türkiye'nin zengin ve efsanevi tarihinin her zaman ilgilerini çektiğini söyleyerek, İstanbul ile Şanghay arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığının altını çizdi.

Etkinlik kapsamında bazı medya organlarında, Şanghay'ın anlatıldığı programlar Türk dinleyici ve izleyicilere sunulacak.

"Muhteşem Şanghay" fotoğraf sergisi de 18 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA