APA Başkanı Mahirkızı Açıklaması

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 12-28 Haziran tarihleri arasında yapılacak ilk Avrupa Oyunlarının açılış töreni öncesinde Azerbaycan’ın en büyük medya kuruluşu APA’nın (Azeri Press Agency) Yönetim Kurulu Başkanı Vüsale Mahirkızı, oyunlara en iyi şekilde hazırlandıklarını söyledi.

Mahirkızı, “Olimpiyatların mayasında barış ve hoşgörü vardır. O nedenle Azerbaycan ilk Avrupa Oyunlarının organizasyonunu üstlenirken ‘Barış ve hoşgörü’ felsefesini temel almıştır. Avrupa oyunlarının en mükemmel biçimde yapılması için başkent Bakü’de modern spor ve konaklama tesisleri inşa edildi. 50 ülkeden 10 bin üzerinde sporcu ve misafir bekliyoruz. Konaklama için hazırlıklar en iyi düzeyde tamamlanmıştır. Haziran başından itibaren sporcular, misafirler ve gazeteciler memleketimize teşrif buyurmaktadır” dedi.

Bakü’de ilk defa yapılacak Avrupa Oyunlarının barış ve hoşgörünün gelişmesine hizmet edeceğine inandıklarını anlatan Vüsale Mahirkızı, şöyle konuştu: “O nedenle ilgili herkesi bu oyunları yakından takip etmeye davet ediyoruz. Avrupa oyunlarına hazırlık sürecinde Batılı ülkelerin Azerbaycan’a yönelmiş suçlamaları oldu. Özellikle bazı uluslararası kuruluşlar Avrupa Oyunlarını fırsat bilerek Azerbaycan’ı eleştirmekle kalmayıp çeşitli konularda baskı kurmaya çalıştılar. Tüm bunlara Azerbaycan’ın yanıtı şöyle oldu: ’Tüm bunların yanıtını Avrupa Oyunlarının organizasyon felsefesinde bulabilirsiniz. Olimpiyat tarzı bir spor organizasyonuna hazırlanıyoruz. Olimpiyatların amacı barış ve hoşgörüyse, bunu organize eden ülke üzerinde baskı kurma girişimleri hangi mantık ve matematiğin ürünü olabilir? Bize karşı yöneltilmiş eleştirilerin çoğu temelsiz, mesnetsiz ve Avrupa Oyunlarının ruhuna uymayan tarzdaydı. O nedenle biz haksız eleştirilere kulak tıkayarak sadece Avrupa Oyunlarını başarıyla yapmaya endekslendik. Nüfusunun yüzde 99’unun Müslüman olduğu bir ülkede Avrupa Oyunlarının başarıyla organize

edilebileceğini dünyaya gösterdik. Bunun devamı olarak iki sene sonra ülkemizde İslam Oyunlarını yapacağız. Kutsal dinimizle çağdaşlığımızın

sentezinin uyumlu biçimde kurulabileceğini Avrupa ve İslam oyunlarıyla dünyaya göstereceğiz.”

Vüsale Mahirkızı, hazırlık sürecinde Türkiye’yle istişare ve yardımlaşma konusunda şunları söyledi:

Türkiye ve Azerbaycan tüm diğer alanlarda olduğu gibi spor alanında da her daim başarıyla işbirliği yapan ülkelerdir. Hazırlık döneminde Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin, akademik çevrelerin, spor yazarlarının verdiği destek bizim için unutulmazdır. First lady’miz Mehriban Aliyeva’nın Avrupa Oyunlarının tanıtımı amacıyla yaptığı ilk toplantılardan birinin adresi İstanbul’du. Medya holdingimize yaptıkları açıklamalarda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof.Dr. Uğur Erdener başta olmak üzere kimden görüş almak istediysek herkes bunu seve seve yaptı. Buradan hepsine şükranlarımı sunuyorum. Bakü’de yapacağımız Avrupa Oyunlarına Türkiye 217 sporcuyla katılıyor".
Kaynak: İHA