Libya Krizine Çözüm Arayışı

Tunus'ta, Libya'daki krizi görüşmek için özel toplantı düzenleyen 5+5 girişim ülkelerinin savunma bakanlarının, Libya'daki krizin siyasi yollarla çözümünü destekledikleri bildirildi.

Toplantının ardından basın açıklaması yapan Tunus Savunma Bakanı Ferhat el-Harşani, "Toplantıya katılanlar, Libya'daki krizin siyasi yollarla çözümünün tüm tarafların karına, askeri çözümün ise herkesin zararına olacağı konusunda görüş birliğine vardı" dedi.

Harşani, Libya örneğinde olduğu gibi ülkede hükümetin bulunmaması veya Suriye'deki gibi zayıf olması sonucu Güney Akdeniz ve Kuzey Akdeniz bölgesinin daha önce görülmemiş yeni tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Söz konusu ülkelerde siyasi anlaşmazlık, ırkçılık ya da kabilecilikten dolayı iç savaşa benzer bir durum yaşandığını dile getiren Harşani, "Bu durum daha önce dünyada görülmeyen yeni bir terör çeşidini doğurdu ve bu da ülkeleri işgal etme hedefi güden DAEŞ'tir" ifadesini kullandı.

Haşani, toplantıya katılan savunma bakanlarının herhangi bir terör tehlikesine karşı hazırlıklı olacaklarını aktardı.

Kaçaklar konusuna da değinen Harşani, şöyle konuştu:

"Kaçak göçmenler ile ilgili çözüm, Libya'da kendi topraklarını ve sahillerini denetleyebilecek ve kontrol edebilecek bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasında saklıdır. Bölgede kaçak göçmenlerin artması herkes için sorun teşkil ediyor."

Kaçak konusunda Tunusun durumuna da değinen Harşani, Tunus Savunma Bakanlığının, sınırı kontrol için kontrol noktaları oluşturmak ve Cezayir ile Libya sınırında askeri devriyeleri yoğunlaştırmayı da içeren tam bir stratejiye sahip olduğunu kaydetti.

Tunus, Cezayir, Fas, Libya, Moritanya, Fransa, İtalya, Portekiz, İspanya ve Malta savunma bakanlarının katıldığı toplantıda, terör, kaçakçılık, kaçak göçmenler, organize suç ve söz konusu ülkelerde güvenlik ile askeri konularla ilgili meseleler ele alındı.

Tunus'ta 2003 yılında başlayan 5+5 girişimi, ortak güvenlik konularında çok taraflı işbirliğini oturtmayı, Batı Akdeniz'de denizi denetleme konusunda bilgi ve tecrübe paylaşımı, büyük felaketlerde sivillerin korunmasında silahlı kuvvetlerin katkı sağlaması ve hava güvenliğini sağlamayı hedefliyor.

Kaynak: AA