Guatemala Devlet Başkanı Yardımcısı İstifa Etti

Guatemala Devlet Başkanı Yardımcısı Roxana Baldetti, Orta Amerika ülkesini sarsan yolsuzluk skandalı nedeniyle istifa etti.

Guatemala Devlet Başkanı Otto Perez Molina, düzenlediği basın toplantısında, Roxana Baldetti'nin, yolsuzluk skandalıyla ilgili olarak yürütülen soruşturmada iş birliği yapmak amacıyla istifasını sunduğunu, istifa kararının, herhangi bir örgüt ya da sektörden gelen baskı sonucu alınmadığını, bunun Baldetti'nin şahsi kararı olduğunu söyledi.

Guatemela'yı son üç haftadır sarsan yolsuzluk skandalıyla bağlantısı olduğu iddia edilen Roxana Baldetti, bu iddiaları reddediyordu.

Ülkede, gümrük vergilerini düşürmek için rüşvet alan ve devleti milyonlarca dolar zarara uğratan bir şebekeyle bağlantıları olduğu iddiasıyla geçen ay aralarında üst düzey hükümet yetkililerinin de bulunduğu 20'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Baldetti'nin bir dönem yardımcılığını yapan ve yetkililerce aranan Juan Carlos Monzon Rojas'ın bu şebekenin lideri olduğu iddia ediliyor.

Guatemala Ulusal Kongresi'nin Baldetti'nin istifasını kabul etmesi beklenirken, bu, Devlet Başkanı Yardımcısının dokunulmazlığının kalkması anlamına gelecek.

İki haftadır ülke çapında Baldetti ve Perez Molina'nın istifası talebiyle protestolar düzenleniyordu. Baldetti'nin istifasının duyurulmasıyla bunu kutlamak için başkent Guatemala City'de kent merkezinde toplanan kalabalık ülkenin milli marşını okudu.

Ülkede 16 Mayıs'ta da büyük bir gösteri düzenlenmesi planlanıyor.

Kaynak: AA