22. Türkiye İlahiyat Fakülteleri Dekanları Toplantısı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, ilahiyat fakültelerinin hak ettiği yeri bulduğunu belirterek, ''Üniversitelerde bir fakülteler, bir de ilahiyat fakültesi vardı. Bir üniversite hocası vardı, bir de ilahiyatta ders verenler vardı. Biz bu ayrımı kaldırdık'' dedi.

22. Türkiye İlahiyat Fakülteleri Dekanları Toplantısı
Saraç, Bayburt Üniversitesince yeni kampüs konferans salonunda düzenlenen ''22. Türkiye İlahiyat Fakülteleri Dekanları Toplantısı''nda, geçmişte Türkiye'de ilahiyat fakültelerinin ayrımcılığa tabi tutulduğunu söyledi.

''Üniversitelerde bir fakülteler, bir de ilahiyat fakültesi vardı. Bir üniversite hocası vardı, bir de ilahiyatta ders verenler vardı'' ifadesini kullanan Saraç, bu ayrımı kaldırdıklarını bildirdi.

İlahiyat fakültelerinin hak ettiği yeri, konumu bulduğunu vurgulayan Saraç, ''Yükseköğretimin dönüşümünde pek çok fakülte mensupları gibi ilahiyat fakülteleri de kendilerinden beklenen misyonu üstlenmeye başladı'' diye konuştu.

Bu yıl 9 ilahiyat fakültesinin öğrenci almaya başladığını, bunun çok sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Saraç, şunları kaydetti:

''Önümüzdeki yıl, kurulmuş olan ancak henüz öğrenci almayan diğer fakültelerimiz de öğrenci almaya başlayacak. Bu önemli bir husus. Geçen yıla baktığımızda toplamda sadece 200 civarında kontenjan artışı var. Niye bu böyle oldu? Bunun böyle oluşunun nedeni, aslında şu an ilahiyat fakültelerinde yeni açılan programlarda sayısal olarak hoca yetersizliği söz konusu. Ancak genele baktığımızda Türkiye'de aslında hoca yetersizliğinden bahsetmek mümkün değil. Maalesef büyük illerdeki bazı fakültelerde bir hoca deposu şeklinde sürekli yığılma söz konusu. Bu da bu dönemde hemen önümüze alıp çözmemiz gereken sorunlardan birisi.''

Öğretim üyesi ve öğrenci ilişkisinin, ilahiyat fakültelerinde de kurulması gerektiğini vurgulayan Saraç, ''Yani sürekli hocanın alındığı ama 'Öğrenci istemiyorum o kalsın, o az olsun, daha az olsun' anlayışını doğru bir düşünce olarak kabul etmiyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Saraç, zorunlu hazırlık sınıfı bulunmayan ilahiyat fakültelerinde, Arapça eğitimi, Arap dili edebiyatı ve belagatinin nitelikli şekilde öğretilmesine ilişkin kendilerine öneri sunulmasını istedi.

Öneri gelmemesi durumunda kendilerinin adım atacağını bildiren Saraç, ''Zorunlu hazırlık sınıfı olmayanlarda Arapça eğitiminin şöylesine, öylesine verildiği bir ilahiyat fakültesini ne biz isteriz, ne siz istersiniz. Dolayısıyla buna yönelik önerilerin sizlerden gelmesi tercihimizdir. Onun için lütfen bu öncelikli maddeniz olsun'' dedi.

- Öğrenci şikayetleri

YÖK'e çok sayıda öğrenci şikayeti geldiğini anlatan Saraç, şu ifadeleri kullandı:

''Tabii ki yükseköğretim kurumlarının yöneticileri sizler, üst yöneticiler olan rektörler ve üst kurul bizler, öğrenci memnuniyetini dikkate almak durumundayız. Dolayısıyla tefsir, hadis, fıkıh, Arapça gibi derslerin, olmazsa olmaz derslerin 4 yıla yayılması icap etmektedir. Bu diğer sosyal bilimlerin ihmal edilmesi anlamına da gelmez. Tabii ki İslam felsefesi de olacak. Sosyal bilimlerle ilgili kavramların, onlardan neşet eden analiz yöntemlerinin her halükarda öğrencilerimize de verilmesi gerekir.''

Toplantıya, Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, YÖK Yürütme Kurulu üyeleri ile ilahiyat fakülteleri dekanları katıldı.

Kaynak: AA