Szijjarto-Aurescu Görüşmesi

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto, Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile bir araya geldi.

Szijjarto-Aurescu Görüşmesi
Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto, ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Orta Avrupa'da komşu ülkeler arasında "hassas" sorunların olduğunu belirterek, ''Macaristan ve Romanya arasında bazı hassas ve sıkıntılı konular var. Ama şunu unutmamalıyız ki komşularımız ne kadar başarılı olurlarsa biz de o kadar başarılı oluruz. Bu yüzden biz Macaristan olarak aramızdaki sıkıntıları Avrupa değerlerine bağlı kalarak çözmemiz gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.

2001 yılından beri Macar-Rumen azınlıklar komisyonunun toplanmadığına değinen Szijjarto, ''Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile 2001 yılından beri toplanmayan Macar-Rumen azınlıklar komisyonunun tekrar bir araya gelmesi konusunda anlaştık. Macaristan için hem Romanya'da yaşayan Macarlar hem de ülkemizde yaşayan Rumenler çok önemli" diye konuştu.

Szijjarto, Macaristan ve Romanya arasındaki ittifakın daha da güçlendirilmesini hedeflediklerini ve bu kapsamda iki ülkenin elektrik ve gaz şebekelerinin birbirine bağlanacağını, ayrıca mevcut sınır kapılarının yeterli olmadığını ve bunun daha da arttırılacağını kaydetti.

Macar Bakan ayrıca iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştiğini ve Macaristan'ın en fazla ihracat yaptığı üçüncü ülkenin Romanya olduğunu söyledi.

Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ise yaptığı açıklamada, iki ülke arasında diyaloğa ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Hassas konulara çözüm bulmalıyız. Özellikle azınlıklar konusunda açık olmalıyız. Azınlıklar İşleri Ortak Komitesi protokol metni üzerinde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA