Suriye Ve Irak'ta Cinsel Şiddet

BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Zeynep Bangura, terör örgütü DAEŞ'in Suriye ve Irak'ta cinsel şiddeti terör taktiği olarak kullandığını, kadın ticareti ve fidyeden de kazanç elde ettiğini söyledi.

Bangura, Suriye, Irak ve komşu ülkelere gerçekleştirdiği ziyaretlerine ilişkin BM'de basın toplantısı düzenledi. Bölgedeki çatışmalarda cinsel saldırıların planlı ve kasıtlı gerçekleştirildiğini anlatan Bangura, "Kadınlar ve kızlar hayatlarının her anında tehlike altındalar" dedi.

Ziyaretinde DAEŞ'ten kaçan kadınlarla birebir görüşme imkanı bulduğunu kaydeden Bangura, kadınların silahlı grupların kontrol ettiği bölgelerde, sınır geçişlerinde, tutukluluk merkezlerinde saldırılara maruz kaldıklarını ifade etti.

DAEŞ tarafından alıkonulan kadınların küçük yaşta ve geçici süreli evliliğe zorlandığını, ailelerin güvenlik gerekçesiyle buna rıza göstermek zorunda kaldığını vurgulayan Bangura, "Kızlar köle pazarlarında satılıyor. Bu pazarlarda gruplara ayrılan kızlar toplu olarak Dohuk, Musul ve diğer bölgelere gönderilerek DAEŞ liderleri ve savaşçılar arasında dağıtılıyor" diye konuştu.

- "20'den fazla geçici evlilik"

Kadınların çektiği eziyete ilişkin de örnekler veren Bangura, "Bir kadın 20'den fazla kez geçici evlilik yapmaya zorlanmış. Bazı evlilikleri üç gün bazıları bir hafta sürmüş" ifadelerini kullandı.

Terör örgütünün cinsel saldırıları kurumsallaştırdığını dile getiren Bangura, "DAEŞ, hedeflerine ulaşmak için cinsel saldırıları terör taktiği olarak kullanıyor. Örgüt, toplumları cezalandırmak, yerlerinden etmek, karşı koyanları sindirmek, aile ve sosyal kurumları yıkmak ve istihbarat edinmek için cinsel şiddet uyguluyor" dedi.

Bangura, DAEŞ'in kadın ticaretinden ve fidyeden kazanç da elde ettiğini belirterek, BM Güvenlik Konseyi'nden bu konuların önüne geçilmesi ve cinsel saldırıda bulunanların cezalandırılması için önlem almasını istediğini söyledi.

Kaynak: AA