'Akbaş'ın Damızlığına Yoğun Talep

ABD'de"en iyi sürü bekçi köpeği" seçilen Anadolu'ya özgü akbaşın yavrusu için 5 ay sıra bekleyenler, damızlıklara da ilgi gösteriyor.

Sivrihisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erhan Ulutürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında, akbaşların kaymakamlık aracılığıyla köylerde tespit edildiğini ancak yoğun şekilde yetiştirilmesine rağmen birey sayısının azaldığını, dejenere olduğunu belirlediklerini söyledi.

Akbaş Çoban Köpeği Irkını Araştırma Koruma Geliştirme Tanıtma ve Yaygınlaştırma Derneği Başkanlığını da yürüttüğünü hatırlatan Ulutürk, bunun üzerine dönemin Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar'ın emriyle İl Özel İdaresine proje başvurusunda bulunduklarını söyledi. Ulutürk, şöyle konuştu:

"Öncelikle 8 damızlık akbaş ile kurduğumuz Akbaş Çoban Köpekleri Üretme ve Koruma Merkezi'nde köpekleri koruma altına aldık. 2010'da da Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programından 'Eskişehir İli Sivrihisar İlçesi Akbaş Çoban Köpeklerinin Dejenerasyonunun Önlenmesi ve Irk Özelliklerinin Korunması Projesi'yle destek aldık. 2010 yılında 20-30 yavrumuz oldu. Bazılarını damızlık olarak koruduk, bazılarını da sahiplendirdik. Zamanla akbaş çoban köpekleri tanınmaya başlandı ve rağbet arttı. Sayıları yüzlerle ifade edilen akbaşların popülasyonu binleri buldu. 3-4 ay önceden yavrular için sipariş var. Talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Akbaş, şu anda hak ettiği değeri buldu, sürü başlarında yerini almaya başladı."

- "Sahibine karşı çok sadıktır"

Ulutürk, akbaş çoban köpeğinin tamamen beyaz renkli tüye sahip olduğunu anlattı.

Sahibine karşı çok sadık ve zeki olan bu hayvanların kurtlarla boğuşabildiğini kaydeden Ulutürk, "Kurtların sürüye saldırmasına asla izin vermez. Soğuk ve sıcak bölgelere kolaylıkla uyum sağlayabilir" dedi.

Erhan Ulutürk, yurtiçi ve yurtdışındaki akbaş çoban köpeği derneklerinin yetkilileriyle görüştüklerini aktardı.

Bu derneklerden yoğun taleple karşılaştıklarına dikkati çeken Ulutürk, "Bize ne zaman damızlık köpek vereceksiniz?' diye soruyorlar. Daha önce yavru köpek veriyorduk. Şimdi 1 yaşına kadar akbaş verebiliyoruz. Damızlık verebilecek niteliğe ulaştık. 8 damızlık akbaş ile başladığımız çalışmalarımızda 80 damızlığa ulaştık. Bunların 60'ı dişi, 20'si erkek" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA