Sağlıkta Robot Devrimi 3. Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesinde

Sağlık ve bilişim dünyasının liderlerini buluşturan Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesi15, 8-9 Mayıs 2015 tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Sektörün gündemini ve geleceğini belirleyecek zirvede, sağlık bilişimi alanında dünyadaki yeni gelişmeler, sağlık ve bilişim sektörü profesyonelleri ile paylaşılacak.

Sağlıkta Robot Devrimi 3. Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesinde
Sağlıkta robot devrimi zirveye damgasını vuracak. Dijital Hastane Platformunun ünlü konuğu, Memorial Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, hasta ile doktorun ülkelerarası iletişimini sağlayan hasta vizit robotu ilk kez denenecek.

Zirvede uluslararası isimler

Sağlık Bilişim Zirvesi, Teradata Endüstri Pazarlama Direktörü David Wiggin, Collage London Üniversitesi Sağlık İnformatiği Enstitüsünden Dr. Paul Taylor, İngiltere Bart Healths Kliniği Klinik Enformasyon Yöneticileri Dr. Charles Gutteridge ve Naim Kadoğlu gibi uluslararası isimleri de buluşturacak.

Dünyadaki tek dijital hastane platformu yeniden zirvede

Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesi’15 kapsamında sağlık ve bilişim sektörünün ortak çalışması olarak hayata geçirilen yeni projeler, dünyada bu alandaki en son uygulamalar, sektörün geleceği ve özellikle Dijital Hastane projesi gibi konularda sektörün kanaat önderlerinin görüşlerinin paylaşacağı çok önemli panel ve konferanslar da gerçekleşecek.

Zirve kapsamında dünyanın ilk ve tek Dijital Hastane Platformu’da kapılarını yeniden dünyaya açıyor. Sağlık bilişimi alanında yeni gelişmeleri ve son teknolojileri tek bir çatı altında toplayan 1000 m2 ’lik alanda gerçek zamanlı çalışan bir hastane kompleksi olan Dijital Hastane Platformu zirve süresince ziyarete açık olacak. Sağlık ve bilişim dünyasını buluşturan Sağlık Bilişim Zirvesi’15 kapsamında, üçüncüsü düzenlenen Altın Steteskop Ödülleri de sahiplerini bulacak.

İnsan eli yerine robotla sağlık hizmeti

Sağlık Bilişim Derneği Başkanı Yasin Keleş, Türkiye’de artık sağlık sektörünün dönüşüme tabi olduğunu ve tüm hizmetlerin dijital bir yapılanma ile sağlanacağını belirterek şunları söyledi: “Sağlık sektörü dönüşüyor. İnsan eli ile verilen sağlık hizmetler yerini, dijital teknolojiler ve robotlara bırakıyor. Şu an 200-300 yatak kapasitesi ile hizmet veren hastaneler, yakın bir zamanda kurulan büyükşehir hastaneleri 5 bin yatak kapasitesine ulaşacak. Günlük poliklinik sayısı 50-60 bin olacak. Bu durumda hastanecilik hizmetlerinin insan gücü ile verilmesi neredeyse imkansız hale gelecek. İnsan eli ile mümkün olmayan hizmetler; kontrol, takip ve monitörize eden teknik cihazlarla yapılacak.”

Sağlıkta robot devrimi

Dijital hastane anlayışı ile birlikte sağlıkta robot devriminin de başlayacağını vurgulayan Keleş, “Robotlar hastayı karşılayacak, ona refakat edecek. Robotların yardımı ile doktor ve hasta zaman tasarrufu sağlayacak. Günlük 50-60 bin poliklinik kapasitesi olacak bu hastanelerde yönlendirmeler dijital olarak yapılacak. Hastanın, hastaneye girdiği anda bilgileri tanımlanıp randevu durumları takip edilerek, gerektiğinde hastanın zaman tasarrufu açısından doğru yönlendirilmesi sağlanacak” açıklaması yaptı.

Google glass gözlükler

Hastaların muayene işlemleri sırasında doktorun hasta bilgilerini kaydederek oluşturduğu anemnez raporunun da artık tarihe karışacağını anlatan Keleş, zaman tasarrufu sağlayan ve hastanın bilgilerini anında kaydederek doktorun karar verme sürecini kısaltan dijital gözlük teknolojileri hakkında şu bilgileri verdi: “Hasta doktoru ile göz teması kurduğunda, hastanın şikayetleri ile birlikte genel durumu da gözlük tarafından kaydedilip yazıya dökülecek ve anemnez halini alacak. Aynı zamanda acil servise getirilen bir hastanın genel durum değerlendirilmesi ve hasta için gerekli tüm donanımın sağlanması için ön bilgilerin oluşturulması yine bu gözlükle mümkün olacak. Yani hasta ambulanstan indirilip acil servise alınırken, doktor onu görmüş ve değerlendirmiş, hasta için gerekli olan tetkik ve işlemler için ön hazırlığı yapmış olacak.”

Akıllı, kağıtsız ve yeşil hastane konsepti

Dijital hastane teknolojilerini bu yıl; akıllı, kağıtsız ve yeşil hastane konseptlerinden oluşan üç ayrı başlıkla sunacaklarını ifade eden Keleş, çok yakın bir zamanda devrim niteliğinde teknolojilerin hastaneler ile buluşacağı müjdesini verdi. Hastaların bu teknolojilerden hem hastane ortamında hem de evlerinde yararlanabileceklerine vurgu yapan Yasin Keleş, altyapısı hazırlanmış olan ve çok yakında hayata geçirilecek dijital hastane teknolojilerini anlattı:

İğnesiz kan alma: Kan alınması gerektiği durumlarda kola takılan ve üzerinde hiçbir iğne ya da şırınga görünmeyen cihaz, iki dakika içinde vakum yolu ile gerekli olan kanı alacak.

Yüzük şeklinde ateş ölçer: Portatif termometre çocuğun ateşinin alnından ölçülmesini sağlayacak. Böylece kulağına cisim sokulmasına gerek kalmayacak.

Her organın sesine duyarlı steteskop: Elektronik steteskop; kalbin, midenin, karaciğerin, böbreğin sesini dinleyerek, doğru ve uygun bir tedavi sağlayacak.

Deri üzerinden anjiyo: Mobil inovatif cihaz kalbin üzerine konulduğunda, tıkalı olan kalp damarlarını tespit edebilecek.

Elektronik çatalla zayıflama: Çatal alınan besinlerin kalorilerini anında hesaplayarak diyetisyene bir veri olarak aktaracak ve hastanın kalori sınırını aşması önlenecek.

Tümörü bulan lazer kalem: Beyin tümörünün yerini belirleyebilen kalem şeklindeki lazer, sağlıklı ve kanserli dokuyu ayırt ederek, operasyon süresini 3 saatten 30 dakikaya indirecek. Giyilebilir ultrason ile 24 saat bebek takibi: Giyilebilir ultrason cihazı ile anne adayları evlerinde de bu cihaz sayesinde bebeklerinin hareketlerini 24 saat izleyebilecek.

Dijital sistemle diz ağrılarının kontrolü: Özel dijital portatif cihazlar dizdeki ağrı noktasını tespit edilerek o bölgeye verdiği elektromagnetik dalgalarla ağrıları ortadan kaldıracak. Beyin depolayıcısı ile alzheimer tedavisi: Hastaların vücuduna yerleştirilen bir cihaz ile geçmişte olaylar depolanarak, beyne gönderilen sinyal sayesinde unutulması önlenecek. Gerçeğe yakın el ve ayaklar: Uzuv kayıplarında kullanılacak yeni protezler dışarıdan uygulanan basıncı hissedecek ve kişi gerçek bir el ya da ayak hissi yaşayacak.

Placecam görüntülü hasta ziyareti: Yoğun bakımlarda hastanın yakınları ile uzaktan konuşması sağlanarak, enfeksiyon riski sıfıra indirilecek.

Dijital migren tedavisi: Cihaz alnı çepeçevre saracak şekilde takılarak, elektronik dalgalar yayacak. Ağrının tetik noktalarını bulup hafiflemesini sağlayacak.

Gece görüşü lensler: Lens kullanımının özellikle akşam ve gece saatlerinde zorlaşıyor. Yeni teknoloji gece görüş lensler ile kişi rahatsızlık yaşamayacak.

İlaç dozlarını ayarlayabilen robotlar: İlaç Yönetim Robotu ampul, flakon, tablet (Blister içindeki ilaçları blisterinden çıkarmadan otomatik olarak keserek) cinsindeki ilaçları otomatik olarak birim dozlara ayırıp paketler ve entegre deposunda depoluyor. Birim doz paketlenmiş ilaçlar, robot kolları tarafından toplanarak hasta bazlı tedavi halkası oluşturuluyor. Tedavi halkasında bulunan ilaçların tüm bilgileri, tedavi zamanları ve hasta bilgileri ayrıca halkaya eklenen etikete yazdırılıyor.

Dünyada bir ilk; Sağlık Bilişim Akademisi

Dijital teknolojilerin kullanımı ile gerekli insan kaynağı konusunda dünyada bir ilki gerçekleştirerek, 7 üniversiteden oluşan Sağlık Bilişim Akademisi’ni kurduklarını dile getiren Yasin Keleş, çalışma hakkında şunları söyledi: “Dijital teknolojiler ne kadar artarsa, bunun kullanımı için de o kadar insan kaynağı gereklidir. Biz bu düşünceden yola çıkarak Türkiye’de önemli bir eksiği gidermek ve bu alanda eğitim çalışmaları başlatmak üzere harekete geçtik. 7 üniversitenin de desteği ile ARGE çalışmaları yaparak sektöre katkı sağlamak adına eğitimli kişiler yetiştireceğiz. 2015 yılında altyapısı tamamlanacak ve dünyada bir ilk olacak.”
Kaynak: İHA