ABD'nin Avrupa'da Casusluk Yaptığı İddiaları

Almanya'da Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) casusluk faaliyetlerine yardımcı olduğu yönündeki iddialarla ilgili tartışmalar sürüyor.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Hans-Christian Ströbele, mecliste istihbarat çalışmalarını kontrol eden Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr) ve NSA Araştırma Komisyonu üyelerinin söz konusu casusluk faaliyetleriyle ilgili kamuoyunun bildiğinden daha fazla bir şey bilmediğini ifade etti.

BND'nin NSA'ya yardım edip etmediği konusunda PKGr üyelerinin aydınlatılması gerektiğini belirten Ströbele, "Özellikle Başbakanın da komisyonda ifade vermesi lazım" şeklinde konuştu.

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi de söz konusu faaliyetlerle ilgili olarak Başbakan Merkel'in yemin ederek ifade vermesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de yaşananların büyük bir sarsıntıya yol açabilecek bir gizli servis skandalı olduğunu savundu.

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Genel Başkanlığı görevini de yürüten Gabriel, Merkel'e iki kez NSA'nın ekonomik casusluğuna BND'nin katkı sağlayıp sağlamadığını sorduğunu belirterek, iki sefer de buna olumsuz yanıt geldiğini kaydetti.

Ekonomik casusluk yapıldığına yönelik şüphelerinin bulunduğuna işaret eden Gabriel, NSA Araştırma Komisyonu'na ve PKGr'ye istenilen bilgilerin verilmesi gerektiğini belirtti.

PKGr Başkanı Andre Hahn da, Alman hükümetinin parlamentoyu eksik bilgilendirdiğini öne sürerek, "Hükümet yalanlayamayacağı şeyleri itiraf ediyor. Parlamentonun yarım bilgilerle geçiştirilmesi olmaz şeklinde konuştu.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de Merkel'in komisyonda ifade verip vermeyeceği konusunda, "Araştırma Komisyonu Şansölye'yi davet ederse, o da elbette oraya memnuniyetle gider" ifadesini kullandı.

Seibert, Başbakanlığın haftalardan beri BND ile temasta olduğuna işaret ederek, Alman hükümetinin prensipte sahip olduğu en doğru bilgilerle parlamentoyu bilgilendirildiğini savundu.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de, bu hafta PKGr'de vereceği ifadeyle kendisine yönelik yapılan haksız suçlamaları aydınlatacağını söyledi.

Dinlemelerin yapıldığı 2008 yılında istihbarat servislerinden sorumlu bakan olan Maiziere, istihbarat servislerinin çalışmalarının ve kontrolünün saydam olması gerektiğini vurguladı.

BND Başkanı Gerhard Schindler de, Berlin'de katıldığı bir toplantıda, BND'nin NSA'ya yardım etmeye hazır bir malzeme haline geldiği yönündeki suçlamaları reddederek, istihbarat alanında işbirliği yapmanın vazgeçilmez olduğunu ifade etti.

Schindler, bu tartışmaların, başında bulunduğu istihbarat kurumuna zarar verme tehlikesinin bulunduğunu ve çalışanların motivasyonunu etkilediğini kaydetti.

Geçen hafta NSA'nın Fransız hükümetine, AB Komisyonu'na ve Avusturya'ya karşı yaptığı casusluk faaliyetlerine, BND'nin yardımcı olduğu öne sürülmüştü.

NSA'nın BND'ye teknik keşif için gönderdiği 40 binin üzerinde kelimenin Almanya ve Avrupa'nın çıkarlarına net bir şekilde aykırı olduğu tespit edildiği ifade edilmişti. NSA'nın ayrıca EADS adlı silah şirketini ve Avrupa'da helikopter ve uçak parçaları üreten Eurocopter şirketlerine yönelik casusluk yaptığı da belirtilmişti.

Muhalefet partileri, hükümetten NSA Araştırma Komisyonu'nda istenilen bilgilerin perşembe gününe kadar gönderilmesini istemiş, aksi takdirde mahkemeye başvurulacağı tehdidinde bulunmuştu.

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden, iki yıl önce sızdırdığı belgelerle ABD'nin dünya genelindeki dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarmış, NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti.

Bunun üzerine Federal Meclis'te söz konusu iddiaları araştırmak üzere NSA Araştırma Komisyonu kurulmuştu.

Kaynak: AA