Demokrasiye ilk darbenin 55. yılı

Türkiye'de 1946'da çok partili hayata geçilmesinin ardından, 1950'de aldığı yüzde 52.67 oranındaki oyla iktidara gelen Demokrat Parti (DP), 10 yıl iktidarda kaldı.

Demokrasiye ilk darbenin 55. yılı
Demokrasiye ilk darbenin 55. yılı
 Cumhuriyet döneminin ilk darbesi Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bazı general ve subayların oluşturduğu 38 kişilik Milli Birlik Komitesi'nin 27 Mayıs 1960'ta, DP'nin "Türkiye'yi baskı rejimine ve kardeş kavgasına götürdüğü" iddiasıyla ülke yönetimine el koymasıyla gerçekleşti. Kurmay Albay Alparslan Türkeş tarafından Ankara Radyosu'ndan okunan bildiriyle askeri darbe duyuruldu. Milli Birlik Komitesi, Anayasa ve TBMM'yi feshetti, siyasi faaliyetleri askıya aldı,

Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, hükümet üyeleri, DP'li milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun ile çok sayıda kişi gözaltına alındı. Menderes, aynı gün Kütahya'da gözaltına alınarak önce Ankara'ya götürüldü daha sonra Yassıada'da hapsedildi. Yassıada'daki yargılamalar, 14 Ekim 1960'ta başladı, 15 Eylül 1961'de karara bağlandı. Başbakan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam kararları oy birliğiyle alındı. Zorlu ve Polatkan 16 Eylül 1961'de, Menderes ise İmralı Adası'nda 17 Eylül 1961'de idam edildi.