Çınar'da TİBÜTAK Bilim Fuarı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, merkez ve köylerden 12 okulun katılımıyla 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenlendi.

Çınar kapalı spor salonunda düzenlenen fuarda, her okul tarafından daha önce sergilenen projeler arasından en başaralı 10 proje seçilerek bilim fuarında sergilendi.

Fuarın açılışını yapan Diyarbakır Vali Yardımcısı Mehmet Demir, öğrencilerin hazırladığı projeleri inceleyerek, öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldı.

Güneş ve çevresinde yer alan gezegenlerin yer aldığı proje ile bilim fuarına katılan Argeş Ural, yaptığı proje ile güneş ve yörüngesinde yer alan gezegenleri öğrencilere daha iyi anlatmak istediğini söyledi.

Madende çalışan işçiler için geliştirdikleri proje ile bilim fuarına katılan Ümit Kara ve Sezgin Güler, maden kazalarında can kayıplarını en aza indirmeye çalışacaklarını belirtti.

Proje hakkında bilgi veren Kara, "Geliştirdiğimiz 'çipli kask' projesi ile madenlerde gerçekleşen kazalarında göçük altında kalan işçilere kısa zamanda ulaşılmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Kasklara takılan çiplerin ses ve görüntü kaydetme özelliği vardır. Geliştirdiğimiz çipli kasklar, topraktan, sudan, taşlardan etkilenmeyerek iletişimi sağlıyor" dedi.

Bilim fuarı, 2 gün boyunca ziyaretçileri ağırlayacak.

Açılışa, Çınar Kaymakamı İsmail Şanlı, okul müdürleri, veliler, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA